Highway Engineering Questions and Answers – Design of Horizontal Alignment – 1

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design of Horizontal Alignment – 1”.

1. The degree if curve is central angle subtended by an arc of length is?
a) 20m
b) 25m
c) 30m
d) 35m
View Answer

Answer: c
Explanation: The relation between degree and radius of circular curve is RDπ/180=30.
advertisement

2. The ratio between centrifugal force and weight of the vehicle is called ___________
a) Impact factor
b) Impact ratio
c) Centrifugal factor
d) Centrifugal impulse
View Answer

Answer: a
Explanation: The relationship between centrifugal force and weight of the vehicle is called impact factor or centrifugal ratio.

3. Which of the following is equal to super elevation?
a) Sinθ
b) Cosθ
c) Tanθ
d) Secθ
View Answer

Answer: c
Explanation: The transverse inclination to the pavement surface is called as super elevation or cant banking which is equal to tanθ.

4. If the radius of a horizontal curve is 120m, then calculate the safe allowable speed.
a) 50kmph
b) 60kmph
c) 70kmph
d) 80kmph
View Answer

Answer: b
Explanation: The safe allowable speed is Va = √(27.94R)
Va = √(27.94*120)
Va = 60kmph.

5. If the super elevation of the highway provided is zero, then the design speed of highway having a curve of 200m and coefficient of friction 0.10 is?
a) 40kmph
b) 50kmph
c) 55kmph
d) 60kmph
View Answer

Answer: b
Explanation: The design velocity is given by V=√127Rf
V=√127×200×0.1
V=50Kmph.
advertisement

6. The design speed on a highway is 60kmph; calculate the super elevation if radius of curve is 150m and coefficient of friction is 0.15.
a) 0.07
b) 0.038
c) 0.04
d) 0.15
View Answer

Answer: b
Explanation: e+f=v2/127R
e+f=3600/(127*150)
e+f=0.188
e=0.188-0.15
e=0.038.

7. The super elevation is calculated for ___________
a) 75% of design speed including friction
b) 80% of design speed neglecting friction
c) 75% of design speed neglecting friction
d) 80% of design speed including friction
View Answer

Answer: c
Explanation: The super elevation is calculated for 75% of design speed neglecting the friction on the pavement.

8. If the super elevation is 0.07 and width of pavement is 7m then the raise of outer edge with respect to inner edge is ___________
a) 0.47m
b) 0.48m
c) 0.49m
d) 0.50m
View Answer

Answer: c
Explanation: The raise of outer edge is given by
E=Be,
E=7*0.07=0.49m

9. The ruling minimum radius in the curve is given by ___________
a) R=V2/127(e+f)
b) R=V’2/127 (e+f)
c) R=127(e+f)
d) R=127/(e+f)
View Answer

Answer: b
Explanation: The ruling minimum radius is calculated by using the minimum design speed provided by IRC.

10. The extra widening is the sum of ___________
a) Mechanical widening and psychological widening
b) Two times of mechanical widening
c) Two times of psychological widening
d) Mechanical widening – physical widening
View Answer

Answer: a
Explanation: The extra widening is the sum of mechanical widening and physiological widening, the mechanical widening is done for the safety of vehicles and psychological widening is done for the comfort of passengers.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn