Highway Engineering Questions and Answers – Bituminous Binders

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Bituminous Binders”.

1. Bitumen is obtained from __________
a) Wood
b) Petroleum
c) Coal
d) Kerosene
View Answer

Answer: b
Explanation: Bitumen is a product that can be obtained from petroleum, bitumen is the most preferred material for pavement now.
advertisement

2. Tar is obtained from __________
a) Wood
b) Petroleum
c) Coal
d) Kerosene
View Answer

Answer: a
Explanation: Tar is a byproduct of wood, both tar and bitumen look similar and used for pavement.

3. Tar is not used now because of __________
a) Cost
b) Efficiency
c) Harmful effects
d) Not satisfactory
View Answer

Answer: c
Explanation: Tar is not being used now because of its heating effects and poisonous gases released during heating.

4. Bitumen is __________
a) Pyrogenous
b) Natural
c) Either natural or pyrogenous
d) Artificial
View Answer

Answer: c
Explanation: The bitumen may be natural or pyrogenous which is completely soluble in carbon disulfide and carbon tetrachloride.

5. The bitumen is completely soluble in __________
a) Carbon monoxide
b) Carbon dioxide
c) Carbon sulfide
d) Carbon disulfide
View Answer

Answer: c
Explanation: Bitumen is completely soluble in carbon disulfide and carbon terachloride, these are the chemical substances in which bitumen dissolves completely.

6. The resistance to flow is measured by __________
a) Flash and fire
b) Viscosity
c) Penetration test
d) Ductility test
View Answer

Answer: b
Explanation: The resistance to flow of the liquid is called as viscosity, the other tests are also conducted for bitumen, in viscosity the viscosity grade of bitumen is obtained.
advertisement

7. The temperature used in highway pavement in degrees centigrade is __________
a) 130
b) 120
c) 115
d) 175
View Answer

Answer: d
Explanation: The temperature varies between 130 and 175 degrees centigrade and it may also be above it, depending on the exposure of heat and time taken, usually it cools down very fast.

8. The solvent used in cut back bitumen is __________
a) Kerosene
b) Oil
c) Petrol
d) Diesel
View Answer

Answer: a
Explanation: The solvent mostly used in the cutback bitumen is kerosene, this bitumen is economical than others, oil petrol and diesel are inflammables so they should not be preferred.

9. The bitumen surface becomes stiff in __________
a) Summer
b) Winter
c) Rainy
d) Spring
View Answer

Answer: b
Explanation: The bitumen becomes softer in summer due to heating and stiffer in winter due to cooling.

10. Which bitumen does not need heating?
a) Paving grade
b) Cut back
c) Modified
d) Bitumen emulsion
View Answer

Answer: b
Explanation: The cutback bitumen which is the most economical type may or may not require heating, whereas the remaining required to be heated.

11. The distance between two samples in penetration test should be __________
a) 10mm
b) 15mm
c) 20mm
d) 25mm
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum distance between samples must be 10mm in a penetration test, if it is less than 10 mm then there is no accurate value for penetration.

12. Which of the following grade of bitumen is harder?
a) 30/40
b) 60/70
c) 80/100
d) All are equal
View Answer

Answer: a
Explanation: Lesser the value of bitumen stiffer will be the bitumen, 30/40 is the least value, whereas 80/100 is the highest value, so it is the most soft bitumen.
advertisement

13. The temperature in penetration test is __________
a) 25
b) 30
c) 27
d) 35
View Answer

Answer: a
Explanation: The room temperature of the bitumen test is considered as 25 as per theory, practically it may not be possible, it may be 27 to 35 also in India.

14. The SI unit of viscosity is?
a) Stoke
b) Pascal
c) Pascal second
d) Dynes
View Answer

Answer: c
Explanation: The SI unit of viscosity is Pascal second, Pascal is for pressure, Stoke is CGS unit, Dynes is also a CGS unit.

15. The softening point of bitumen in the given options (in degree Celsius) will be __________
a) 25
b) 30
c) 35
d) 80
View Answer

Answer: c
Explanation: The softening point of bitumen may be between 35 and 70 in most of the cases, so here 35 is the most appropriate.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn