Highway Engineering Questions and Answers – Structural Evaluation of Flexible Pavements and Strengthening by Overlay – 3

«
»

This set of Highway Engineering Questions and Answers for Campus interviews focuses on “Structural Evaluation of Flexible Pavements and Strengthening by Overlay – 3”.

1. The deflection value D is obtained from multiplying the difference of initial and final gauge difference of ___________
a) 1
b) 2
c) 3
d) 4
View Answer

Answer: b
Explanation: The deflection value D is given by D=2(Do-Df).
advertisement

2. The difference between initial and final deflection should not exceed ____ mm, for no leg correction value.
a) 0.02
b) 0.025
c) 0.050
d) 0.075
View Answer

Answer: b
Explanation: The difference between the initial and final deflection should not exceed 0.025m or 2.5 division.

3. The statistical analysis of data doesn’t require ___________
a) Mean deflection
b) Standard deviation
c) Characteristics deflection
d) Settlement
View Answer

Answer: d
Explanation: The statistical analysis of data requires mean deflection, characteristics deflection and standard deviation.

4. The characteristics deflection value is ___________
a) Dm+s
b) Dm-s
c) Dm-s
d) Dm/s
View Answer

Answer: a
Explanation: The characteristics deflection is given by Dm+s, where Dm is the mean deflection and s is the standard deviation.

5. The sum of 15 deflections is 100, find the mean deflection.
a) 3.33
b) 4.44
c) 6.66
d) 1.5
View Answer

Answer: c
Explanation: The deflection is given by 100/15=6.66, where 100 is the mean deflection and 15 is the number of observations.
advertisement

6. The deflection correction will be negative if the temperature exceeds ___________
a) 30
b) 32
c) 35
d) 39
View Answer

Answer: c
Explanation: In India the temperature is considered as 35°c for evaluation of pavement because India is a sub tropical and hot country.

7. The Overlay thickness depends on how many factors?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: The overlay thickness depends on two major factors namely stability and CASA.

8. The VDF is assumed as 4.5 for commercial vehicle count of ___________
a) 1000
b) 1200
c) 1500
d) 2000
View Answer

Answer: c
Explanation: The vehicle damage factor is assumed as 4.5, for commercial vehicle count of more than 1500.

9. The thickness of the flexible overlay is given by ___________
a) hd-he
b) hd+he
c) hd.he
d) hd/he
View Answer

Answer: a
Explanation: The thickness of flexible overlay is given by hd-he, where hd is the thickness of the new design pavement and he is the existing pavement height.
advertisement

10. The spacing between longitudinal joints may be ___________
a) 3.0 m
b) 3.2 m
c) 3.5 m
d) 4.0 m
View Answer

Answer: c
Explanation: IRC recommends a value of 3.5 m for pavement, So the spacing is equal to the width of pavement.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering for Campus Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn