Highway Engineering Questions and Answers – Importance of Highway Maintenance Works

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Importance of Highway Maintenance Works”.

1. The earth slopes and cuts get damaged due to __________
a) Rain cuts
b) Erosion
c) Weathering
d) Unevenness
View Answer

Answer: a
Explanation: The embankment and earth slopes particularly during rainfall get heavily damaged due to the formation of cuts.
advertisement

2. The erosion between shoulder and pavement leads to __________
a) Drop
b) Break down
c) Edge drop
d) Flat drop
View Answer

Answer: c
Explanation: The erosion between the pavement and shoulder leads to the formation of the edge drop.

3. The deterioration rate is more in __________
a) Flexible pavements
b) Rigid pavements
c) Composite
d) Same in all
View Answer

Answer: a
Explanation: Usually the deterioration rate of the pavement is more in flexible than rigid because it’s having a less design life.

4. How many types of deterioration can be found in pavements?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: The deterioration of the pavement is of 2 types, structural and functional, structural is related to design and functional is related to the maintenance aspects.

5. Which factor doesn’t affect physical deterioration?
a) Traffic
b) Climate
c) Environment
d) Population
View Answer

Answer: d
Explanation: The population may surround near the pavement, but it is not going to affect the pavement.
advertisement

6. Which of the following is a physical factor?
a) Formation of pot holes
b) Formation of unevenness
c) Freezing and thawing
d) Formation of ruts
View Answer

Answer: c
Explanation: The freezing and thawing is a physical factor, whereas the remaining all are structural.

7. The road roughness is measured by __________
a) Bump integrator
b) Laser profile
c) Both bump integrator and laser
d) Overlay vehicle
View Answer

Answer: c
Explanation: The road roughness can be measured by both bump integrator and laser, bump integrator is widely used whereas laser is used in advanced countries.

8. The uniform speed of bump integrator is __________
a) 10 Kmph
b) 15 Kmph
c) 25 Kmph
d) 30 Kmph
View Answer

Answer: d
Explanation: The uniform speed of the bump integrator is 30 Kmph, considered to measure the unevenness.

9. The pavement rating of 3 is regarded as __________
a) Poor
b) Good
c) Very good
d) Excellent
View Answer

Answer: b
Explanation: The rating of the pavement is considered from 0 to 5, as very poor, poor, good, very good and excellent.
advertisement

10. The pavement surface value needing immediate attention is __________
a) 1.5
b) 2.0
c) 2.5
d) 3.0
View Answer

Answer: c
Explanation: The pavement surface index value needing immediate attention is 2.5, if not taken any immediate action then pavement may fail.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn