Highway Engineering Questions and Answers – Hill Roads

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Hill Roads”.

1. The roads passing through hilly terrain and leading to the villages and towns near hills are called __________
a) National highway
b) State highway
c) Hill road
d) Village road
View Answer

Answer: c
Explanation: The roads which pass through hilly terrain and leading to the villages on hills are called as hill roads.
advertisement

2. The problem not faced in hilly regions is?
a) Extreme climate
b) Landslide
c) Snow
d) Summer cracks in pavements
View Answer

Answer: d
Explanation: The cracks are not formed in summer here as there is no hot temperature, but cracks may be due to frost.

3. The hill roads in India are not mostly found in __________
a) North India
b) North east India
c) Western that’s
d) South India
View Answer

Answer: d
Explanation: The hill roads in India are found mostly in North and north east India, south India also has a few hill roads but not as many as north Indian and border roads.

4. The cross slope for a pavement to be plain should be less than __________
a) 40
b) 35
c) 25
d) 10
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum cross slope should be less than 10, it is better if it is 0.

5. For a terrain to be termed as steep, the cross slope should be greater than __________
a) 25
b) 35
c) 45
d) 60
View Answer

Answer: d
Explanation: The terrain may be termed as steep if the cross slope exceeds 60.
advertisement

6. The hill road should be aligned __________
a) Stable side
b) Unstable side
c) Based on economy
d) Based on population
View Answer

Answer: a
Explanation: A hill road should always be aligned on the stable side of the mountain if we consider only economy it may be dangerous.

7. Which is the most common feature in hill road?
a) U turn
b) Hair pin bend
c) Speed limit
d) SSD
View Answer

Answer: b
Explanation: The most common feature in the hill road is hair pin bend, it is provided due to zigzag roads.

8. The hill roads are classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Five
View Answer

Answer: d
Explanation: The hill roads also are classified as a national highway, state highway, village roads, major district roads and other district roads.

9. The road development in borders is taken care by __________
a) BRO
b) IRC
c) NHAI
d) DRDO
View Answer

Answer: a
Explanation: BRO is Border Roads Organisation which was set up by Indian government in 1960.

10. The class division for 3 tonne vehicle is named as ________ by Border Roads Organisation.
a) National highway
b) Class 9
c) Class 5
d) Class 3
View Answer

Answer: b
Explanation: The class division for a 3 tonne vehicle is named as class 6, whereas for 1 tonne vehicle and jeep it is class 5 and class 3 respectively.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn