Highway Engineering Questions and Answers – Distresses in Flexible Pavements and Maintenance Measures – 1

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Distresses in Flexible Pavements and Maintenance Measures – 1”.

1. The modern day pavement don’t consider loads of ____________
a) HCV
b) LMV
c) Motor cycle
d) Animal drawn vehicles
View Answer

Answer: d
Explanation: The olden days pavement consisted of most predominantly animal drawn vehicles but they are not used so much now.
advertisement

2. The CBR method in India is followed since __________
a) 1950
b) 1960
c) 1970
d) 1990
View Answer

Answer: c
Explanation: In India since 1970s the CBR method is followed and in 1990 an additional layer called drainage layer was added.

3. The failure in olden roads were classified into how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: The maximum failure of the pavement is classified into three types namely failure from sub grade, failure in pavement layers and total pavement failure.

4. The recoverable type of deformation is called as __________
a) Elastic deformation
b) Semi elastic deformation
c) Rigid deformation
d) Semi rigid deformation
View Answer

Answer: a
Explanation: The deformation occurred on pavement in which it can recover itself is elastic deformation.

5. The plastic deformation occurs in __________
a) Gravel
b) Sand
c) Silt
d) Clay
View Answer

Answer: d
Explanation: The plastic deformation mostly occurs in the clayey soil and it is not even partly recoverable.
advertisement

6. The consolidation deformation is __________
a) Non recoverable
b) Semi recoverable
c) Completely recoverable
d) Partly recoverable and partly non recoverable
View Answer

Answer: d
Explanation: The plastic deformation in pavements occurs only in a part and that part may be recoverable or non recoverable depnding on the extent of failure.

7. The shear failure occurs in __________
a) Elastic deformation
b) Consolidated deformation
c) Plastic deformation
d) All of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The shear failure occurs due to the plastic flow which mostly occurs in the plastic deformation.

8. The deformation doesn’t increase with __________
a) Increase in stress
b) Increase in load
c) Increase in thickness of pavement
d) Increase in compacted soil
View Answer

Answer: d
Explanation: The compacted soil, is a very important factor for the pavement, if it is compacted properly then the pavement will have less settlement.

9. The shear failure of soil sub grade may be attributed to __________
a) Inadequate stability
b) Excessive stress
c) Inadequate stability & Excessive stress
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: c
Explanation: The failure of sub grade in shear may be attributed to inadequate stability and excessive stress application.

10. The main cause of inadequate stability of bitumen mix doesn’t include __________
a) Improper gradation of aggregate
b) Use of wrong viscosity grade of bitumen
c) Poor quality check
d) More stopping sight distance provided
View Answer

Answer: d
Explanation: The stopping sight distance is not a property of the bitumen mix, it is a geometric design property.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering .

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn