Highway Engineering Questions and Answers – Design of Vertical Alignment

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design of Vertical Alignment”.

1. The vertical alignment of a highway includes?
a) Sight distance and traffic intersection
b) Widening of pavements
c) Design of valley curves and gradients
d) Highway lighting
View Answer

Answer: c
Explanation: The design of valley curves, summit curves and gradient are included in the vertical alignment of highway.
advertisement

2. The ruling gradient required for plain or rolling terrain is ___________
a) 1 in 15
b) 1 in 20
c) 1 in 30
d) 1 in 40
View Answer

Answer: c
Explanation: The ruling gradient value required for plain and rolling terrain type of road is 1 in 30 or 3.3%.

3. The maximum grade compensation for a curve of radius 75m is?
a) 1%
b) 1.4%
c) 1.5%
d) 1.6%
View Answer

Answer: a
Explanation: The maximum grade compensation is 75/R = 75/75 = 1%.

4. The vertical alignment does not influence?
a) Sight distance
b) Vehicle operation cost
c) Accidents
d) Vehicle speed
View Answer

Answer: c
Explanation: The vertical alignment influences sight distance, vehicle operation cost, vehicle speed and comfort while travelling at high speed.

5. The angle which is measured at the change of direction of two gradients is called ___________
a) Standard angle
b) Subtended angle
c) Deviation angle
d) Setback angle
View Answer

Answer: c
Explanation: The angle which denotes the direction of change of two gradients angle is called as deviation angle.
advertisement

6. The length of the summit curve is based on ___________
a) Comfort
b) Sight distance
c) Convexity
d) Deviation angle
View Answer

Answer: b
Explanation: The length of summit curve is based on stopping sight distance, it is further divided into two cases when L>SSD and L<SSD.

7. The value of “a” in the equation y=ax2 used in the summit curve is ___________
a) N/2L
b) N/3L
c) N/4L
d) N/5L
View Answer

Answer: a
Explanation: The value of the constant “a” is N/2L where N is the deviation angle and L is the length of the curve.

8. If the length of the summit curve having SSD as 150m and deviation angle is 1 in 30 is ___________
a) 50m
b) 100m
c) 150m
d) 170m
View Answer

Answer: a
Explanation: The length of the summit curve is given by
L=NS2/4.4
L=1*150*150/ (4.4*30)
L=170m.

9. If the deviation angle of the curve is 1/200 and the design speed is 80kmph then calculate the total length of the valley curve for comfort condition.
a) 18.22
b) 18.52
c) 19.22m
d) 19.52m
View Answer

Answer: c
Explanation: The total length of the curve for comfort condition is 0.38(NV3)1/2
=0.38(1/200*803)0.5
=19.22m.

10. The equation for L<OSD for summit curve is given by ___________
a) NS/8H
b) NS2/8H
c) NS2/10H
d) NS2/12H
View Answer

Answer: b
Explanation: The equation of summit curve for L< OSD or L<ISD is given by NS2/8H and the height of the eye of driver is generally assumed as 1.2m.
advertisement

11. The minimum length of vertical curve recommended by IRC for a design speed of 100kmph is?
a) 30m
b) 40m
c) 50m
d) 60m
View Answer

Answer: d
Explanation: IRC recommends a value of 60m for curve having a design speed of 100kmph this value decreases with a decrease in speed.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn