Highway Engineering Questions and Answers – Surface Drainage System for Roads

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Surface Drainage System for Roads”.

1. How many components are present in the surface drainage system?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: The surface drainage system consists of three components they are camber, side drains and cross drains.
advertisement

2. If the canal and drain at same level then the cross drainage structure is called __________
a) Aqueduct
b) Siphon aqueduct
c) Level crossing
d) Aquiclude
View Answer

Answer: c
Explanation: If the canal and the drainage both are at the same level then the drainage structure is called level crossing.

3. What is the value of camber on earth roads?
a) 4%
b) 3%
c) 2%
d) 1.7%
View Answer

Answer: d
Explanation: The value of the camber is recommended as 1.7% for the earth roads, for paved it may be up to 4%.

4. Which is the most preferred shape of drainage?
a) Rectangular
b) Trapezoidal
c) Triangular
d) Circular
View Answer

Answer: b
Explanation: The trapezoidal shape is the most preferred shape of the drainage because of it’s simplicity and ease.

5. The longitudinal drain may be provided if the cross slope is more than __________
a) 1.0%
b) 2.0%
c) 3.0%
d) 4.0%
View Answer

Answer: d
Explanation: The longitudinal drain should be provided only if the cross slope exceeds 4.0%, if it doesn’t exceed then it may not be necessary.
advertisement

6. The rural roads are provided with __________
a) RCC drains
b) Trapezoidal drains
c) Kutcha drains
d) No drainage
View Answer

Answer: c
Explanation: The rural roads are mostly provided with the Kutcha drains, because of less population they are given the least importance.

7. Which type of drainage most advisable in cutting?
a) Longitudinal drainage
b) Side drains
c) Deep drainage
d) No drainage
View Answer

Answer: c
Explanation: The most advisable type of the drainage in the cutting is open deep drainage because it is the most convenient type in cutting, remaining types can also be used if there is no alternative.

8. The water may be collected in __________
a) Catch pits
b) Longitudinal drains
c) Kerb
d) Filter sand
View Answer

Answer: a
Explanation: The water from the rainfall is collected in a typical type of catch pit, and then it is forwarded to the drains.

9. If the span exceeds 6m then the bridge is called __________
a) Culvert
b) Minor bridge
c) Major bridge
d) Truss
View Answer

Answer: b
Explanation: If the span is less than 6m it is called as a culvert, and if it is between 6 to 15m it’s a minor bridge, and if total span is 60m it’s a major bridge.
advertisement

10. The relationship between specific yield specific retention and porosity is __________
a) Specific yield+specific retention= porosity
b) Specific yield-specific retention= porosity
c) Specific yield/specific retention=porosity
d) Specific yield*specific retention=porosity
View Answer

Answer: a
Explanation: Porosity is the sum of specific yield and specific retention, specific yield is the ratio of volume of draw down to volume of water stored, and specific retention is the amount of water retained.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn