Highway Engineering Questions and Answers – Design of Highway Pavements

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Design of Highway Pavements”.

1. The surface of the highway pavement should be designed to allow __________
a) High rolling resistance
b) Low rolling resistance
c) No rolling resistance
d) Very high rolling resistance
View Answer

Answer: b
Explanation: The surface of highway pavement should be designed to allow no rolling resistance for safety purposes.
advertisement

2. The soil becomes weak in __________
a) Summer
b) Winter
c) Rainy season
d) Spring season
View Answer

Answer: c
Explanation: The soil becomes weak in rainy season due to the absorption of water in the soil.

3. The pavement layer is considered superior if it distributes load like a __________
a) Point load
b) Uniformly distributed load
c) Uniformly varying load
d) Triangular load
View Answer

Answer: a
Explanation: The pavement layer is considered most superior if it distributes the load equally to all parts of pavement.

4. Which of the following pavement has greater life?
a) Bituminous pavements
b) Cement concrete pavements
c) Gravel roads
d) Earth roads
View Answer

Answer: b
Explanation: The cement concrete roads have a greater life than remaining all pavements which may last even up to 100 years.

5. Which of the following requirement is given most importance in highway design?
a) Structural
b) Functional
c) Seasonal
d) Maintenance
View Answer

Answer: a
Explanation: The structural design like highway speed, geometric design is given the most importance in design.

advertisement

6. The surface of the pavement should be __________
a) Smooth
b) Rough
c) Sufficient enough to resist skid
d) Very rough
View Answer

Answer: c
Explanation: The surface of the pavement should be sufficient enough to resist the skid of vehicles by using friction.

7. Rough and uneven roads increase __________
a) Vehicle cost
b) Petrol cost
c) Accident cost
d) Vehicle operation cost
View Answer

Answer: d
Explanation: Roughness and uneven roads will increase the cost of vehicle operation and maintenance of vehicle cost.

8. The drainage layer is __________
a) Surface course
b) Sub base
c) Base
d) Sub grade
View Answer

Answer: b
Explanation: The drainage layer is the sub base layer that is used to collect the water from pavement surfaces to send to ground water.

9. The maximum stress sustained by concrete pavements in kg/cm2 is __________
a) 40
b) 45
c) 50
d) 55
View Answer

Answer: b
Explanation: The concrete pavements are designed to sustain a stress of 45Kg/cm2 which is the maximum limit.
advertisement

10. The ICPB type of pavement uses __________
a) Concrete paver blocks
b) Fly ash
c) GGBS
d) RMC
View Answer

Answer: a
Explanation: The ICPB uses mostly interlocking concrete paver blocks for the construction of pavements.

11. The ICPB may be used in __________
a) Water logged areas
b) Parks
c) Footpaths
d) Highways
View Answer

Answer: a
Explanation: The inter locking concrete paver blocks may be used in water logged areas to absorb the water and send it to the ground water.

12. The design life of flexible pavement is __________
a) 12
b) 10
c) 8
d) 15
View Answer

Answer: d
Explanation: The design life of flexible pavement is considered as 15 years, it may last even further if properly maintained.

13. The design period of cement concrete road is taken as __________
a) 20
b) 25
c) 30
d) 35
View Answer

Answer: c
Explanation: The design period of cement roads is usually taken as 30 years but they can even last longer if properly maintained and designed.
advertisement

14. In India the flexible pavement is designed as per __________
a) MSA
b) KSA
c) CSA
d) FSA
View Answer

Answer: a
Explanation: The flexible pavements are designed as per IRC 37 which uses MSA to specify the unit of the vehicles.

15. The maximum length of vehicle that can be used on Indian roads is __________
a) 11
b) 12
c) 13
d) 14
View Answer

Answer: b
Explanation: The maximum length of a vehicle in India is restricted as per the rotary design of the highway which is maximum 12m.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn