Highway Engineering Questions and Answers – Sub Surface Drainage

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on ” Sub Surface Drainage”.

1. In slab culverts RCC slab is placed over abudment of __________
a) Masonry
b) Pre stressed
c) Steel
d) Composite
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally the RCC slab is placed over abudment made of masonry only because other materials are costly.
advertisement

2. The span of RCC slab is limited to __________
a) 1 m
b) 1.5 m
c) 2.0 m
d) 3.0 m
View Answer

Answer: d
Explanation: The span of the RCC slab is usually limited to 3 m as it may have maintenance problems.

3. What is the minimum diameter used in pipe culverts?
a) 25 cm
b) 35 cm
c) 45 cm
d) 75 cm
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum diameter of the pipe culverts used is 75 cm made of steel or RCC, usually RCC is only used as steel corrodes.

4. The GWT should be at a distance of _______ from ground level.
a) 0.5 m
b) 0.6 m
c) 1.2 m
d) 5.0 m
View Answer

Answer: c
Explanation: The preferred distance from the ground level is 1.2m, however it is not a problem where ground water table is very low.

5. The total interruption to traffic in a year should not exceed __________
a) 45 days
b) 40 days
c) 30 days
d) 15 days
View Answer

Answer: d
Explanation: The interruption should be kept as low as possible if unavoidable then we must provide it for 15 days.
advertisement

6. The clay seal may be provided if the seepage zone is at a depth of less than __________
a) 1.2 m
b) 1.0 m
c) 0.9 m
d) 0.6m to 0.9 m
View Answer

Answer: d
Explanation: The clay seal may be construed if the seepage zone is at a depth of less than 0.6 m to 0.9 m.

7. The capillary control can be controlled by how many methods?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: The capillary control can be controlled by two methods called granular capillary cut off and impermeable capillary cut off.

8. To fulfill the adequate permeability the D15 of filter/D15 of foundation ratio should be greater than __________
a) 5
b) 10
c) 15
d) 20
View Answer

Answer: a
Explanation: For adequate permeability, the ratio of the D15 of filter/D15 of foundation should be greater than 5.

9. The D85 point size is given by __________
a) Dp
b) 2Dp
c) 3Dp
d) 4Dp
View Answer

Answer: b
Explanation: The D85 point size of the filter is given by the value 2Dp.
advertisement

10. The loss of water from leaves present on embankment is called __________
a) Evaporation
b) Transpiration
c) Sublimation
d) Boiling
View Answer

Answer: b
Explanation: The vegetation is provided on the embankment as they can absorb the water during heavy rain, and the loss is termed as transpiration.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn