Highway Engineering Questions and Answers – Highway Cross Section Elements – 2

«
»

This set of Highway Engineering Interview Questions and Answers for freshers focuses on “Highway Cross Section Elements – 2”.

1. The minimum width of carriage way in urban roads is ___________
a) 2.5m
b) 3.0m
c) 3.5m
d) 3.75m
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum width of carriage way is 3.75m in urban roads; this value may be less in towns and villages depending on the requirement like 3.5 m.
advertisement

2. A median is also called as ___________
a) Traffic separator
b) Traffic junction
c) Traffic check post
d) Traffic flow
View Answer

Answer: a
Explanation: The median may be a physical marking, divided area or protected by physical structure to avoid head on collisions.

3. The desirable width as per IRC for median on rural roads is ___________
a) 3m
b) 5m
c) 8m
d) 14m
View Answer

Answer: b
Explanation: The desirable width is 5m on rural roads which can be reduced to 3m if there is a restriction of land.

4. The height of low kerb is kept about ___________
a) 50mm
b) 75mm
c) 100mm
d) 200mm
View Answer

Answer: c
Explanation: A kerb is a structure used to separate pavement and median, pavement and shoulder, pavement and footpath. In low kerb height is restricted to 100mm only.

5. The minimum shoulder width recommended by IRC is ___________
a) 1.0m
b) 1.5m
c) 2.0m
d) 2.5m
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum shoulder width is 2.5m recommended by IRC, the shoulder provides lateral stability and act as emergency lanes for vehicles.
advertisement

6. The width of drive way should be ___________
a) Minimum
b) Maximum
c) Intermediate
d) Maximum or minimum
View Answer

Answer: a
Explanation: The width of drive way should be kept as minimum as possible to reduce the crossing distance of pedestrians.

7. A road running parallel to highway for some selected areas with grade separator are called ___________
a) Footage road
b) Urban road
c) Frontage road
d) Parallel highway
View Answer

Answer: c
Explanation: A frontage road is a road that is mainly laid in urban areas to connect some parts of the city without disturbing the highway.

8. The width of formation is calculated by adding?
a) Sum of the width of pavements
b) Width of pavement+ separators
c) Width of pavement + separators + shoulders
d) Width of pavement + separator + shoulders + side drains
View Answer

Answer: c
Explanation: The width of formation or roadway is the sum of pavements, shoulders and separator excluding side drains.

9. The boundary till which building activities are prohibited is called ___________
a) Right of way
b) Boundary line
c) Building line
d) Control line
View Answer

Answer: c
Explanation: The space left over for future expansion of roads without allowing any building activities is called as building line.
advertisement

10. The normal width recommended in rural areas by IRC for a national highway is ___________
a) 45m
b) 29 m
c) 60 m
d) 25 m
View Answer

Answer: a
Explanation: The average width required for a national highway is 45m, it may be between 30m-60m for plain and rolling terrains.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn