Highway Engineering Questions and Answers – Embankment and Subgrade

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Embankment and Subgrade”

1. What is the last step in design of embankment?
a) Height
b) stability of slope
c) Stability of foundation
d) Settlement
View Answer

Answer: b
Explanation: After the highway embankment construction, the stability of slope should be checked, settlement takes place after a few days and height is checked in design itself.
advertisement

2. If the height of embankment increases __________
a) Slope stability increases
b) Slope stability remains constant
c) Slope has to reduced
d) Slopes need to be flattered
View Answer

Answer: d
Explanation: The slopes need to be flattered if the embankment height is increased, if the embankment height is small then slope may be kept constant.

3. The fill material used in embankment is __________
a) Peat
b) Silt
c) Clay
d) Granular soils
View Answer

Answer: d
Explanation: The granular soil with less plasticity are more preferable in filling material.

4. The settlement is due to __________
a) More compaction
b) Inadequate compaction
c) Temperature
d) Air pressure
View Answer

Answer: b
Explanation: The settlement is due to the inadequate compaction effort which leads to excess settlement.

5. The stability of foundation is checked to ensure __________
a) Lateral strength
b) Compressive strength
c) Shear strength
d) Tensile strength
View Answer

Answer: c
Explanation: The stability of the foundation is checked to ensure the soil satisfies the shear strength requirement.

6. Stability of slopes change with __________
a) Climate
b) Increase in load
c) Increase in soil
d) Increase in width of pavement
View Answer

Answer: b
Explanation: The stability of slope mostly depends on the type of load if it changes the stability requirement will also change.
advertisement

7. An embankment is classified as high if height exceeds __________
a) 3.0 m
b) 4.0 m
c) 5.0 m
d) 6.0 m
View Answer

Answer: c
Explanation: The embankment is classified as a high embankment if height exceeds 5.0m, if it is less than 5.0 m they may be medium height or small height embankments.

8. What is the most common natural problem found in embankment?
a) Settlement
b) Stability of foundation
c) Stability of slope
d) Soil erosion
View Answer

Answer: d
Explanation: All the problems are encountered by a highway engineer but soil erosion is a natural problem which cannot be avoided.

9. The investigation of embankment should be carried out for __________
a) Twice the height of embankment
b) Thrice the height of embankment
c) Exact height of embankment
d) Half height of embankment
View Answer

Answer: a
Explanation: The investigation of the embankment should be carried out at twice height of embankment below the ground level.

10. The consolidation can be achieved faster by __________
a) Clay
b) Peat
c) Sand drains
d) Sand filter
View Answer

Answer: c
Explanation: The Sand drains are a type of drainage system which is used to accelerate the consolidation.

11. What is the minimum spacing between the two sand beds?
a) 1.0 m
b) 1.5 m
c) 2.0 m
d) 2.5 m
View Answer

Answer: d
Explanation: The minimum spacing between the two sand beds may be 2.5 m and the maximum is 6.0 m.

12. The liquid limit of soil for embankment construction is __________
a) Less than 70%
b) Less than 90%
c) Less than 60%
d) Less than 45%
View Answer

Answer: a
Explanation: The minimum liquid limit should be less than 70% for embankment construction.
advertisement

13. The free swelling index of soil should be less than __________
a) 50
b) 60
c) 70
d) 80
View Answer

Answer: a
Explanation: The free swelling index of the soil should be less than 50% for the soil for good embankment.

14. The plasticity index for a sub grade should be less than __________
a) 45
b) 35
c) 25
d) 15
View Answer

Answer: c
Explanation: The plasticity index for a sub grade should be less than 25 for embankment construction.

15. The rollers that uses both tamping and kneading is __________
a) Plain roller
b) Vibratory roller
c) Sheep foot roller
d) Pneumatic roller
View Answer

Answer: c
Explanation: The sheep foot roller can use both the procedure of tamping and kneading that is done by using a roller that resemble the paw of a sheep.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of
1000+ Multiple Choice Questions and Answers
.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn