Highway Engineering Questions and Answers – Alignment of Hill Roads – 1

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Alignment of Hill Roads – 1”.

1. In a hill road, the best alignment when the sum of ascent and descent between extreme points is?
a) Maximum
b) Minimum
c) Maximum+minimum
d) Maximum-minimum
View Answer

Answer: b
Explanation: The total sum of the time of ascent and descent is the minimum in a well designed hill road.
advertisement

2. The length may be provided ________ times from height.
a) 30
b) 40
c) 50
d) 60
View Answer

Answer: c
Explanation: The permissible length may be increased by 50 times by the height for a hill road, it may vary between 30 to 60 depending on the situation.

3. The application that is not useful for the hill survey is?
a) Aerial survey
b) Photogrammetry
c) GPS
d) StaadPro
View Answer

Answer: d
Explanation: StaadPro is a software that is used for the calculation of structural design and other structural functions, whereas the remaining three are useful before the construction and StaadPro is useful for pavement design.

4. What is the total resistance length of a road?
a) Effective length
b) Effective length after friction
c) Effective length after skid
d) Effective length after all resistance
View Answer

Answer: d
Explanation: Resisting length of a road is given by effective length after taking into account all the resistances including skid, friction and overturning.

5. The total resisting length increases due to __________
a) Increase in friction
b) Decrease in friction
c) Increase in pavement thickness
d) Decrease in pavement thickness
View Answer

Answer: a
Explanation: The total resisting length increases with the increase in friction, as it is mostly dependent on the friction, pavement thickness is for smooth travel.
advertisement

6. The ruling gradient in trace cut is __________
a) 1 in 10
b) 1 in 25
c) 1 in 20
d) 1 in 30
View Answer

Answer: c
Explanation: The trace cut is done at a ruling gradient of 1 in 25, and when it’s complete we have a ruling gradient of 1 in 20, 1 in 30 may provide a gradient of 1 in 25.

7. What is the minimum width of the trace cut provided?
a) 1.0 m
b) 1.5 m
c) 2.0 m
d) 2.5 m
View Answer

Answer: a
Explanation: The trace cut is a narrow track of width 1.0 m to 1.2 m made along the alignment of hill road to enable inspection, if more width is provided then it may cause obstruction.

8. Degree of stability of hill side slope don’t depend on __________
a) Type of rock
b) Dip
c) Ground water
d) Type of pavement
View Answer

Answer: d
Explanation: The stability of the rock depends on the dip, type of rock and ground water table, any type of pavement is effected irrespective of quality.

9. Stratified sedimentary rocks often occur as __________
a) Fault
b) Fold
c) Sediments
d) Dip
View Answer

Answer: b
Explanation: Mostly the stratified sedimentary rocks occur as folds and not as faults, sediment is formed after the igneous rocks are converted into sedimentary rocks.

10. The problem which doesn’t cause landslide in the hill road is?
a) Ground water flow
b) Unstable rock
c) Stable rock
d) Overlay of relatively weak soil
View Answer

Answer: c
Explanation: The landslides are not caused due to a stable rock, rather they are helpful in preventing them, ground water flow and weak soil effect the landslide very easily.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn