Highway Engineering Questions and Answers – Objects of Highway Drainage System

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Objects of Highway Drainage system”.

1. The process of removing and controlling excess surface and sub soil water within roadway is ___________
a) Highway Engineering
b) Highway maintenance
c) Highway drainage
d) Highway finance
View Answer

Answer: c
Explanation: The removal of excess surface and sub surface soil within the roadway or right of way is considered highway drainage.
advertisement

2. The number of important factors for highway engineer are ___________
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: The important factors that are considered for the highway engineer are design, construction and maintenance.

3. The highway drainage system consists of how many types?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: b
Explanation: The drainage system is classified as surface drainage system and sub surface drainage system.

4. The surface water is obtained from ___________
a) Ground water
b) Rainfall
c) Leakage of water from water treatment plants
d) None of the mentioned
View Answer

Answer: b
Explanation: Both surface and sub surface water are obtained from the rainfall, in case of leakage the water is percolated into the ground, the run off is obtained from the remaining water flowing on the ground.

5. The removal and diversion of surface water from the roadway is called ___________
a) Surface drainage
b) Sub surface drainage
c) Camber
d) Cross slope
View Answer

Answer: a
Explanation: The removal of land from surface and adjoining land is called as surface drainage.
advertisement

6. The surface drainage doesn’t consist of ___________
a) Camber
b) Road side drains
c) Culverts
d) Curves
View Answer

Answer: d
Explanation: As far as possible the surface drainage should be kept as straight as possible, usually curves are not the part of surface drainage if unavoidable then bends may be provided.

7. The seepage flow is present in ___________
a) Surface drainage
b) Sub surface drainage
c) Camber
d) Cross slope
View Answer

Answer: b
Explanation: The seepage flow is present in the sub surface drainage which is excavated from the soil.

8. The water that cannot be drained of by gravity is called ___________
a) Pore water
b) Held water
c) Gravitational water
d) Capillary water
View Answer

Answer: c
Explanation: The gravitational force can’t send off the water which is present in pores, such water is called as held water.

9. The structure provided on the pavement to remove the storm water is ___________
a) Drainage
b) Camber
c) Crown
d) Curves
View Answer

Answer: b
Explanation: The camber is a structure provided on the pavement to drain off the storm water, resulting from rain crown is provided above the camber.
advertisement

10. The highest point provided on the pavement is ___________
a) Crown
b) Camber
c) Cross slope
d) Drainage
View Answer

Answer: a
Explanation: The highest point provided on the pavement is called crown, which is provided above the camber and it is not used for the same function as camber.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn