Highway Engineering Questions and Answers – Traffic Regulation and Control – 1

«
»

This set of Highway Engineering Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Traffic Regulation and Control – 1”.

1. What is the first phase of traffic regulation?
a) Driver controls
b) Vehicle controls
c) Traffic flow regulations
d) General controls
View Answer

Answer: a
Explanation: The first phase of traffic regulation is driver controls followed by vehicle control, traffic flow regulation and general control.
advertisement

2. The various regulations imposed through the traffic control devices do not include __________
a) Clear visibility
b) Easy recognition
c) Sufficient time for driver
d) Traffic population
View Answer

Answer: d
Explanation: The various regulations imposed through the traffic control devices do not include as they are not related to control of traffic.

3. The minimum age for attaining a license for a geared vehicle is?
a) 16 years
b) 18 years
c) 20 years
d) 21 years
View Answer

Answer: b
Explanation: Then minimum age for driving a non-geared vehicle is 16 years, for geared vehicle it is 18 years and for transport vehicle it is 21 years.

4. The motor vehicle act was revised in __________
a) 1939
b) 1988
c) 1989
d) 1987
View Answer

Answer: b
Explanation: The motor vehicle act was passed in 1939, and it was revised in 1988.

5. Traffic symbols are classified into how many categories?
a) One
b) Two
c) Three
d) Four
View Answer

Answer: c
Explanation: The traffic symbols are classified into three types they are informatory, cautionary and mandatory.
advertisement

6. The symbol when violated which may lead to offense is?
a) Cautionary
b) Mandatory
c) Informatary
d) Both informatory and cautionary
View Answer

Answer: b
Explanation: Mandatory symbol is a symbol which has to be followed at all times, if violated except for special cases, they may attract a penalty.

7. Which of the following is a disadvantage in one way traffic?
a) Increase in average travel speed
b) More effective coordination of signal system
c) More stream lined movement of vehicles
d) More chances of overtaking
View Answer

Answer: d
Explanation: In one way traffic there are more chances of overtaking as there is traffic only in one direction, there is a chance of overtaking.

8. The total conflict points at a junction on both two way roads are?
a) One
b) Four
c) five
d) six
View Answer

Answer: d
Explanation: The total number of conflict points is the sum of major and minor conflict points, major conflict points are 4 and minor conflict points are 2, so total conflict points are six.

9. The maximum number of conflict points is formed in __________
a) One way regulation on one road
b) One way regulation on two roads
c) Two way regulation on one road
d) Two way regulation on both roads
View Answer

Answer: d
Explanation: The maximum number of conflict points is formed in two ways regulation on both roads is 24.
advertisement

10. The specifications for road signs are specified by __________
a) IRC 6
b) IRC 21
c) IRC 67
d) IRC 97
View Answer

Answer: c
Explanation: The specifications for road signs are specified by IRC 67-2010.

11. The diameter of the small size information board is?
a) 600mm
b) 900mm
c) 1200mm
d) 1500mm
View Answer

Answer: a
Explanation: The diameter of the small size information board is 600mm, for medium size is 900mm and the large size diameter is 1200mm.

12. Which type of board should be installed if the speed limit is 100kmph?
a) Small
b) Medium
c) Large
d) Not required
View Answer

Answer: c
Explanation: Large sizes of boards are required when speed limit exceeds 100kmph, for lesser speeds small and medium sized boards can be used.

13. Give way sign is of __________
a) Triangular shape
b) Circular shape
c) Octagonal shape
d) Hexagonal shape
View Answer

Answer: a
Explanation: Give way sign is of triangular shape and it is coloured with a red border and white background.
advertisement

14. STOP sign is having __________
a) Octagonal shape
b) Circular shape
c) Triangular shape
d) Any shape
View Answer

Answer: a
Explanation: STOP symbol is of octagonal shape and covered in red background and red border.

15. The clearance time is indicated by __________
a) Red
b) Amber
c) Green
d) White
View Answer

Answer: b
Explanation: The clearance time is indicated by amber, in some places yellow and blue color also used.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Highway Engineering.

To practice all areas of Highway Engineering, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn