Surveying Questions and Answers – Railway Project Survey

«
»

This set of Surveying Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Railway Project Survey”.

1. Which of the following is not a stage of railway line survey procedure?
a) Marine survey
b) Reconnaissance survey
c) Selection of good alignment
d) Preliminary survey
View Answer

Answer: a
Explanation: Railway line surveying involves various important steps like reconnaissance survey, selection of good alignment, preliminary survey, marking of tentative alignment and finally survey report.
advertisement

2. Reconnaissance survey is done in case of railway line alignment.
a) False
b) True
View Answer

Answer: b
Explanation: Reconnaissance survey is a study of entire area which may be a land, road or an air field. The purpose of this is to eliminate the sides which are unfeasible, which is important in case of railway alignment.

3. Which of the following must be considered while laying an alignment?
a) Tectonic plate movements
b) Terrain
c) Line of sight
d) Population
View Answer

Answer: d
Explanation: Laying of alignment for a railway line involves various considerations like population, bridges, and tunnels, gradient and contour of the area. It also involves a deep study of in and around the area of consideration.

4. Alignment considered must be _________
a) Wide
b) Long
c) Short
d) Broad
View Answer

Answer: c
Explanation: The determination of alignment will play a major role in determining the railway line. The alignment considered should be as short as possible in order to avoid further complications and also we can extend any further if required.

5. While designing an alignment number of curves should be more.
a) False
b) True
View Answer

Answer: a
Explanation: The alignment considered for a railway line must be as straight as possible and the number of curves must be minimized. This is so because the provision of curves leads to overturning of the train.
advertisement

6. Which of the following is used while selecting an alignment for railway line?
a) compass
b) Traversing
c) Theodolite
d) Soil survey
View Answer

Answer: d
Explanation: The selection of alignment for railway line requires information like water table level, Soil survey, Determination of magnetic bearings, Culverts and gradients. All of these are used and are required in each and every aspect of designing.

7. Which of the following comes under the preliminary survey of the railway line?
a) Establishment of R.L
b) Establishment of bench marks
c) Establishment of station points
d) Establishment of intervals
View Answer

Answer: b
Explanation: The preliminary survey of the railway line consists of several steps like cross level interval, Magnetic bearing, Route survey map, Establishment of bench marks, bearing capacity of soil and water table level.

8. Which process must be adopted before selecting an alignment?
a) Compass survey
b) Traversing
c) Preliminary survey
d) Theodolite survey
View Answer

Answer: c
Explanation: The selection of alignment requires certain preprocessing method like preliminary survey, which is done for obtaining the good alignment without any error.

9. The final survey report consist which of the following?
a) Angles
b) Bearings
c) Alignments
d) Revenue of the project
View Answer

Answer: d
Explanation: Final survey report is done after the selection of final alignment. The report includes the introduction of the project, necessity of the project, justification of the alignment selected, revenue of the project etc.
advertisement

10. Along with the final report which of the following are to be attached?
a) Culverts
b) Route survey map
c) Instrument details
d) Bearings
View Answer

Answer: b
Explanation: Besides the final survey report some maps with suitable scale are to be attached. Those include route survey map, longitudinal section of the alignment, map of the station yards and the drawings of culverts buildings etc.

11. While doing final alignment survey, which of the following must be taken into consideration?
a) Level crossing
b) Angles
c) Gradient
d) Bearings
View Answer

Answer: a
Explanation: The final alignment survey involves certain proceedings like fixing of station yards, level crossing, bridge provision places, tangents of the points of curvature and compensation of properties.

12. While handling railway line project, which factor must be given first priority?
a) Plan of the project
b) Nearby areas
c) Alignments
d) Economic factor
View Answer

Answer: d
Explanation: During the construction of any project, economic factor must be given first priority since it can decide future of any project. The material selected while construction will determine the economy of the project. In case of railway line project, the length of alignment will determine the cost of construction.

13. Which of the following will be used in case of a reconnaissance survey?
a) STAAD Pro
b) Revit
c) Aerial photographs
d) GIS
View Answer

Answer: c
Explanation: Reconnaissance survey involves studying of the area whether it may be road or air field the output of this survey will determine the feasibility of the land. The usage of existing maps and aerial photographs can act as an added advantage.
advertisement

14. The alignment selected can be certified as good if __________
a) Less number of vertical curves are present
b) More number of vertical curves are present
c) Less number of gradient curves are present
d) More number of horizontal curves are present
View Answer

Answer: a
Explanation: The certification of the good alignment can be done on the basis of certain factors like economic factor, earth excavation factor, presence of less number of vertical curves and the location of station yards.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Surveying.

To practice all areas of Surveying, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn