Electrical Measurements Questions and Answers – Process Control System

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Process Control System”.

1. What is the main objective of process control?
a) to control physical parameters
b) to control mechanical parameters
c) to control optical parameters
d) to control electrical parameters
View Answer

Answer: a
Explanation: A process control is mainly used in order to control the physical parameters including temperature, pressure, flow rate, force, etc.
advertisement

2. What is a process control system?
a) system to keep the parameters at zero value
b) system to maintain the parameters constant
c) system to keep the parameters at highest value
d) system to check the voltage
View Answer

Answer: b
Explanation: A process control system is generally used to maintain the parameters such as temperature, pressure, flow rate, force, etc constant in a system.

3. Physical parameters change due to ________
a) voltage
b) current
c) internal and external disturbances
d) power
View Answer

Answer: c
Explanation: The physical parameters such as temperature, pressure, flow rate, force, etc in a process control system are affected due to both internal and external disturbances. As a result, constant corrective action is required to keep them at a constant value.

4. A process control system consists of ________
a) 10 elements
b) 6 elements
c) 2 elements
d) 4 elements
View Answer

Answer: d
Explanation: A typical process control system consists of 4 elements. They are as follows:
• Process
• Measurement
• Controller
• Control element
The figure shown below illustrates the process control loop.electrical-measurements-questions-answers-process-control-system-q4
advertisement
advertisement

5. For proper feedback in a process control element, it is required to ________
a) measure P
b) measure set point
c) measure error
d) measure comparator
View Answer

Answer: a
Explanation: In a process control element, proper feedback is obtained by measuring the parameter P. Electrical input is required in most of the process controllers as they are electronic in nature.

6. Feedback path element measure only input parameters.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a process control system, feedback path measures the output parameters. It also produces a proportional analog signal in electric form.

7. A transducer converts ________
a) mechanical quantity to electrical form
b) electrical quantity to physical form
c) physical quantity to electrical form
d) chemical quantity to physical form
View Answer

Answer: c
Explanation: A transducer basically converts a physical quantity such as temperature, pressure, force, flow rate, etc into electrical form such as voltage and current.
advertisement

8. An electrical transducer consists of ________
a) 4 parts
b) 6 parts
c) 8 parts
d) 2 parts
View Answer

Answer: d
Explanation: An electrical transducer basically consists of 2 parts. The first is known as the sensing element while the second is known as the transduction element. The first element is also known as a sensor.

9. A transducer is part of a large circuit and produces the required output.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A transducer basically converts a physical quantity such as temperature, pressure, force, flow rate, etc into an electrical forms such as voltage and current. A transducer is part of a large circuit. It produces the required output by operating along with several other elements.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter