Electrical Measurements Questions and Answers – Cathode Ray Tube

«
»

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Cathode Ray Tube”.

1. Electron gun section ________
a) provides sharp beam
b) provides poorly focussed beam
c) doesn’t provide any beam
d) provides electrons only
View Answer

Answer: a
Explanation: In a cathode ray tube, the electron gun section gives a sharply focussed beam of electrons. They are focussed on the fluorescent coated screen.
advertisement

2. Control grid is given ________
a) positive voltage
b) negative voltage
c) neutral voltage
d) zero voltage
View Answer

Answer: b
Explanation: Grid controls the amount of electrons falling on the fluorescent screen of a cathode ray tube. Cathode ray tube is provided with a negative voltage with respect to the cathode as a reference.

3. What determines light intensity in a CRT?
a) voltage
b) current
c) momentum of electrons
d) fluorescent screen
View Answer

Answer: c
Explanation: Momentum of the electrons gives the intensity or brightness of the light emitted from the fluorescent screen due to electron bombardment. It is given as the product of the no of electrons and their speed.

4. Effect of negative voltage to the grid is ________
a) no force
b) a gravitational force
c) an attractive force
d) a repulsive force
View Answer

Answer: d
Explanation: Since the electron is negatively charged, application of a negative voltage to the control grid produces a repulsive force.
advertisement

5. Electron beam diverges.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Similar charges on electrons lead to a repulsion. As a result the electron beam diverges as it contains many electrons. Electrostatic force is applied between the focussing anodes in order to compensate the repulsive force.

6. Focusing and accelerating anodes are ________
a) rectangular
b) cylindrical
c) spherical
d) square
View Answer

Answer: b
Explanation: Focussing and accelerating anodes in a cathode ray tube are essentially cylindrical in nature. Each electrode has a small opening at the centre with a co-axial tubular axis.

7. Deflection system of a CRT consists of ________
a) 4 plates
b) 6 plates
c) 2 plates
d) 8 plates
View Answer

Answer: c
Explanation: Cathode ray tube consists of two sets of plates that are parallel in nature. They are referred to as horizontal and vertical deflection plates. One of the plates is set to ground potential.
advertisement

8. Horizontal deflection is given by ________
a) x = Kx
b) x = Vx
c) x = 1
d) x = Kx Vx
View Answer

Answer: d
Explanation: In a cathode ray tube the horizontal deflection is given by,
x = Kx Vx
where, Kx is the constant of proportionality
x is the horizontal deflection
Vx is the horizontal deflecting voltage.

9. Vertical deflection is given by ________
a) y = Ky Vy
b) y = Ky
c) x = 1
d) y = Vy
View Answer

Answer: a
Explanation: In a cathode ray tube the vertical deflection is given by,
y = Ky Vy
where, Ky is the constant of proportionality
y is the vertical deflection
Vy is the vertical deflecting voltage.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn