Electrical Measurements Questions and Answers – Advanced Problems on Indicating Instruments – 2

This set of Electrical Measurements written test Questions & Answers focuses on “Advanced Problems on Indicating Instruments – 2”.

1. A current of – 8 + 6\(\sqrt{2}\) (sin (ωt + 30°)) A is passed through three meters. The respective readings (in ampere) will be?
a) 8, 6 and 10
b) 8, 6 and 8
c) – 8, 10 and 10
d) -8, 2 and 2
View Answer

Answer: c
Explanation: PMMC instrument reads only DC value and since it is a centre zero type, so it will give – 8 values.
So, rms = \(\sqrt{8^2 +(\frac{6\sqrt{2}}{\sqrt{2}})^2}\) = 10 A
Moving iron also reads rms value, so its reading will also be 10 A.
advertisement

2. A rectifier type AC voltmeter consists of a series resistance R, an ideal full-wave rectifier bridge and a PMMC instrument. The internal resistance of the instrument is 100 Ω and a full- scale deflection is produced by a DC current of 1 mA. A voltage of 100 V (rms) is applied to the input terminals. The value of R required is?
a) 63.56 Ω
b) 89.83 Ω
c) 89.83 kΩ
d) 141.3 kΩ
View Answer

Answer: c
Explanation: VOAverage = 0.636 × \(\sqrt{2}\) Vrms = 0.8993 Vrms
The deflection with AC is 0.8993 times that with DC for the same value of voltage V
SAC = 0.8993 SDC
SDC of a rectifier type instrument is \(\frac{1}{I_{fs}}\) where Ifs is the current required to produce full scale deflection, Ifs = 1 mA; Rm = 100 Ω; SDC = 103 Ω/V
SAC = 0.8993 × 1000 = 899.3 Ω/V. Resistance of multiplier RS = SAC V – Rm – 2Rd, where Rd is the resistance of diode, for ideal diode Rd = 0
∴ RS = 899.3 × 100 – 100 = 89.83 kΩ.

3. A current of [2 + \(\sqrt{2}\) sin (314t + 30) + 2\(\sqrt{2}\) cos (952t +45)] is measured with a thermocouple type, 5A full scale, class 1 meter. The meter reading would lie in the range?
a) 5 A ± 1 %
b) (2 + 3\(\sqrt{2}\)) A ± 1%
c) 3 A ± 1.7 %
d) 2 A ± 2.5 %
View Answer

Answer: c
Explanation: I = [2 + \(\sqrt{2}\) sin (314t +30°) + 2\(\sqrt{2}\) cos (952t + 45°)] Thermocouple measure the rms value of current.
Irms = \([2^2 + (\frac{\sqrt{2}}{\sqrt{2}})^2 + (\frac{2\sqrt{2}}{\sqrt{2}})^2]^{1/2} = \sqrt{9}\) = 3 A ± 1.7%.

4. A 50 Hz voltage is measured with a moving iron voltmeter and a rectifier type AC voltmeter connected in parallel. If the meter readings are Va and Vb respectively. Then the form factor may be estimated as?
a) \(\frac{V_a}{V_b}\)
b) \(\frac{1.11 V_a}{V_b}\)
c) \(\frac{\sqrt{2} V_a}{V_b}\)
d) \(\frac{π V_a}{V_b}\)
View Answer

Answer: b
Explanation: Form factor of the wave = \(\frac{RMS value}{Mean value}\)
Moving iron instrument will show rms value. Rectifier voltmeter is calibrated to read rms value of the sinusoidal voltage that is, with form factor of 1.11.
∴ Mean value of the applied voltage = \(\frac{V_b}{1.11}\)
∴ Form factor = \(\frac{V_a}{V_b/1.11} = \frac{1.11 V_a}{V_b}\)

5. A moving iron ammeter produces a full-scale torque of 240 μN-m with a deflection of 120° at a current of 10 A. the rate of change of self-inductance (μH/rad) of the instrument at full scale is?
a) 2.0 μH/rad
b) 4.8 μH/rad
c) 12.0 μH/rad
d) 114.6 μH/rad
View Answer

Answer: b
Explanation: At full scale position, \(\frac{1}{2} I^2 \frac{dL}{dθ}\) = TC
\(\frac{1}{2} 10^2 \frac{dL}{dθ}\) = 240 × 10-6
∴ \(\frac{dL}{dθ}\) = 4.8 μH/rad.
advertisement
advertisement

6. A moving coil of a meter has 250 turns and a length and depth of 40 mm and 30 mm respectively. It is positioned in a uniform radial flux density of 450 mT. The coil carries a current of 160 mA. The torque on the coil is?
a) 0.0216 N-m
b) 0.0456 N-m
c) 0.1448 N-m
d) 1 N-m
View Answer

Answer: a
Explanation: Given, N = 250, L = 40 × 10-3, d = 30 × 10-3m, I = 160 × 10-3A, B = 450 × 10-3 T
Torque = 250 × 450 × 10-3 × 40 × 10-3 × 30 × 10-3 × 160 × 10-3 = 200 × 10-6N-m = 0.0216 N-m.

7. Two 100 μA full-scale PMMC meters are employed to construct a 10 V and a 100 V full-scale voltmeter. These meters will have figure of merit (sensitivities) as?
a) 10 kΩ/V and 10 kΩ/V
b) 100 kΩ/V and 10 kΩ/V
c) 10 kΩ/V and 100 kΩ/V
d) 10 kΩ/V and 1 kΩ/V
View Answer

Answer: a
Explanation: SV = \(\frac{1}{I_{SS}}\) = current required for full scale deflection
SV = \( \frac{1}{100 × 10^{-6}}\) = 10 kΩ/V.

8. A PMMC rated as 100 μA is used in a rectifier type of instrument which uses full wave rectification. What is the sensitivity on sinusoidal AC?
a) 4.5 kΩ/V
b) 18 kΩ/V
c) 10 kΩ/V
d) 9 kΩ/V
View Answer

Answer: d
Explanation: Sensitivity = \(\frac{1}{100 × 10^{-6}}\) = 10 kΩ/V
For full-wave rectification SAC = 0.9 + SDC = 0.9 × 10 = 9kΩ/V.

9. The discharge of a capacitor through a ballistic galvanometer produces a damped frequency of 0.125 Hz and successive swings of 120, 96 and 76.8 mm. The damping ratio is?
a) 0.0568
b) 0.0887
c) 0.0357
d) 0.0441
View Answer

Answer: c
Explanation: Logarithmic decrement, δ = \(ln \frac{x_1}{x_2} = ln \frac{120}{96}\) = 0.225
Now, δ is related to damping ratio K as, K = \(\frac{1}{(1 + (\frac{2π}{δ})^2)^{0.5}}\)
K = \(\frac{1}{(1 + (\frac{2π}{0.225})^2)^{0.5}}\)
∴ K = 0.0357.
advertisement

10. The discharge of a capacitor through a ballistic galvanometer produces a damped frequency of 0.125 Hz and successive swings of 120, 96 and 76.8 mm. The logarithmic decrement is?
a) 0.225
b) 0.565
c) 0.484
d) 0.7887
View Answer

Answer: a
Explanation: Logarithmic decrement, δ = \(ln \frac{x_1}{x_2} = ln \frac{120}{96}\) = 0.225
Now, δ is related to damping ratio K as, K = \(\frac{1}{(1 + (\frac{2π}{δ})^2)^{0.5}}\)
K = \(\frac{1}{(1 + (\frac{2π}{0.225})^2)^{0.5}}\)
∴ K = 0.0357.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all written questions on Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter