Electrical Measurements Questions and Answers – Consideration in Selecting Voltmeter

This set of Electrical Measurements Question Bank focuses on “Consideration in Selecting Voltmeter”.

1. Input impedance of a voltmeter is ___________
a) high
b) low
c) medium
d) zero
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to prevent the loading effect in a voltmeter, the input impedance is maintained as high as possible. It must be maintained higher than the impedance of the circuit being used.
advertisement

2. Input impedance depends on _________
a) resistance
b) capacitance
c) inductance
d) voltage
View Answer

Answer: b
Explanation: Shunt capacitance appearing across the input terminals affects the input impedance. Capacitive reactance of the capacitance is inversely proportional to the frequency.
Xc1f
where, Xc is the capacitive reactance
f is the frequency.

3. At high frequencies the capacitive reactance _________
a) is constant
b) increases
c) decreases
d) becomes zero
View Answer

Answer: c
Explanation: We know that the capacitive reactance is inversely proportional to the frequency.
Xc1f
At high frequencies, the capacitive reactance becomes very small.

4. Voltage ranges in a meter are _________
a) 5-10-15
b) 20-50-100
c) 0.5-1-1.5
d) 1-3-10
View Answer

Answer: d
Explanation: Meter scale will have a calibration of 1-3-10 for the voltage range with a separation of 10 dB. It can also be in the sequence of 1.5-5-15. We can also make use of a single scale.
advertisement
advertisement

5. Linear meter with 1% accuracy must have _________
a) 100 divisions
b) 50 divisions
c) 200 divisions
d) 500 divisions
View Answer

Answer: a
Explanation: In order to recognize a reading with 1% accuracy it must have 100 divisions on the 1 V range.

6. Decibel covers a small range of values.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: As the unit decibel makes of the logarithmic scale, it covers a wide range of values of any given quantity.

7. Noise is a function of _________
a) voltage
b) current
c) bandwidth
d) frequency
View Answer

Answer: c
Explanation: Noise in general depends on the value of the bandwidth. Voltmeter having a large bandwidth takes up more noise. Usually, the sensitivity of a voltmeter is 1mV for a bandwidth of 10Hz – 10MHz.
advertisement

8. Current can be measured effectively by making use of _________
a) d.c. voltmeter
b) a.c. ammeter
c) d.c. ammeter
d) a.c. voltmeter
View Answer

Answer: d
Explanation: By making use of an a.c. voltmeter in series with resistance we can obtain the current value. We can also make use of the current probe method to obtain the value of the current without effectively disturbing the circuit.

9. Average responding voltmeter is cheap and accurate.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Average responding voltmeter is used for a.c. measurements for a sine wave with 10% distortion or less. Hence the average responding voltmeter is cheap and accurate.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice Electrical Measurements Question Bank, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter