Electrical Measurements Questions and Answers – Delay Line

«
»

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Delay Line”.

1. CRO uses __________
a) 2 delay lines
b) 3 delay lines
c) 4 delay lines
d) 5 delay lines
View Answer

Answer: a
Explanation: Cathode Ray Oscilloscope uses two delay lines. They are as follows:
Lumped parameter delay line and
Distributed parameter delay line.
advertisement

2. T section in a delay circuit of CRO acts as ________
a) high pass filter
b) low pass filter
c) band pass filter
d) band reject filter
View Answer

Answer: b
Explanation: In the delay circuit of a CRO, T section is present in the lumped parameter delay line. The T section acts as a low pass filter having a cut off frequency as,
electrical-measurements-questions-answers-delay-line-q2.

3. Lumped parameter delay line consists of________
a) RC networks
b) RL networks
c) LC networks
d) Resistive networks
View Answer

Answer: c
Explanation: In the delay line circuit of a Cathode Ray Oscilloscope, the lumped parameter delay line is made of several cascaded LC networks. They are known as T sections.

4. Delay for the T section is given by ________
a) ts = 1fc
b) ts = 1
c) ts = 1π
d) ts = 1πfc
View Answer

Answer: d
Explanation: In the T section of the lumped parameter delay in a delay line circuit of the CRO the delay is given by the relation
ts = 1πfc
ts = delay for a single circuit
td = total delay
n = number of T sections.
advertisement

5. Distributed parameter delay line is a transmission line.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The delay line circuit consists of distributed parameter delay as well as lumped parameter delay. The distributed parameter delay is basically a transmission line with a coil wound on a helix mandrel.

6. Inductance does not affect a transmission line?
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The inductance of the transmission line in a distributed parameter delay line can be increased by winding the inner conductor of the helix onto a ferromagnetic core.

7. Typical values for a distributed parameter delay line are ________
a) Zo = 10 Mῼ and td = 10 nsec/m
b) Zo = 1 kῼ and td = 500 nsec/m
c) Zo = 1000 ῼ and td = 180 nsec/m
d) Zo = 100 Gῼ and td = 275 nsec/m
View Answer

Answer: c
Explanation: For the distributed parameter delay line in a delay line circuit the typical parameters are the characteristic impedance which is Zo = 1000 ῼ and the delay time which is td = 180 nsec/m.
advertisement

8. What is the effect of the signal delay on the sweep generator?
a) no effect
b) input increases in magnitude
c) output doesn’t get any delay
d) output gets sufficient delay
View Answer

Answer: d
Explanation: When the signal is delayed, the sweep generator’s output gets sufficient time in order to reach the horizontal plates before the signal passes over to the vertical deflection plates.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn