Electrical Measurements Questions and Answers – Acquisition Methods

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Acquisition Methods”.

1. How many types of acquisition methods are there in a digital storage oscilloscope?
a) 3
b) 6
c) 2
d) 4
View Answer

Answer: a
Explanation: In a digital storage oscilloscope, there are three methods in which a digital signal can be captured and stored. They are as follows:
i) Real time sampling
ii) Random repetitive sampling
iii) Sequential repetitive sampling.
advertisement

2. An oscilloscope with 20 to 50 GHz needs a slow speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: For an oscilloscope with a bandwidth of 20 to 50 GHz, a high speed network setting is required. This is achieved through the means of the sequential repetitive sampling.

3. In which method of acquisition, pretrigger event is lost?
a) Real time sampling
b) Random repetitive sampling
c) Sequential repetitive sampling
d) Analog Sampling
View Answer

Answer: c
Explanation: In Sequential repetitive sampling, pretrigger information cannot be captured. And the pretrigger view is lost. It can be used only in microwave digital oscilloscope as a result.

4. In Sequential repetitive sampling how many samples are captured?
a) ten
b) five
c) two
d) one
View Answer

Answer: d
Explanation: In Sequential repetitive sampling, one sample is captured at a controlled time delay of tds. After each point is captured, the delay is increased by a small amount tse/sub>.

advertisement
advertisement

5. In Real time sampling, bandwidth is limited.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In Real time sampling, the bandwidth is only ¼ of the actual value. As a result to increase the bandwidth, fast sample rate digitizers and memory are required which are very expensive.

6. Nyquist criteria states that ______________
a) Fs = fmax/2
b) Fs ≥ 2fmax
c) Fs = fmax
d) Fs = 2
View Answer

Answer: b
Explanation: Nyquist criteria states that the sampling rate is twice the maximum frequency. It is given by the relation.
Fs≥2fmax
where, Fs is the sampling rate
fmax is the maximum frequency.

7. What plays an important role in Real time sampling?
a) small memory and fast sampling
b) large memory and slow sampling
c) large memory and fast sampling
d) small memory and slow sampling
View Answer

Answer: c
Explanation: In Real time sampling, a higher sampling rate is required to capture long time interval signal capturing. Large memory and a fast sampling rate are the characteristic feature of real time sampling.
advertisement

8. A single trigger event can capture how many samples in Real time sampling?
a) 1
b) nm/2
c) 2nm
d) nm
View Answer

Answer: d
Explanation: In Real time sampling, a trigger event can be used to capture as much as nm samples. The waveform is then displayed on a digital storage oscilloscope.

9. In Real time sampling what is the 3 dB bandwidth?
a) fs/4
b) fs/8
c) 2fs
d) fs
View Answer

Answer: a
Explanation: In Real time sampling, the 3 dB bandwidth is set to fs/4 with an overshoot of 5%. Here fs is the sampling frequency.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter