Electrical Measurements Questions and Answers – Capacitive Transducer

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Capacitive Transducer”.

1. Capacitance of a parallel plate capacitor is ________
a) C = A∈d
b) C = d
c) C = Ad
d) C = A
View Answer

Answer: a
Explanation: The capacitance of a parallel plate capacitor is given by the relation,
C = A∈d
where,
A is the area of cross section of the plates
d is the distance of separation between the plates
∈ is the permittivity of space.
advertisement

2. A capacitive transducer works on the principle of ________
a) inductance
b) capacitance
c) resistance
d) reluctance
View Answer

Answer: b
Explanation: A capacitive transducer works on the principle of capacitance. The capacitance of a system depends on the dielectric used as well as the properties of a capacitive system.

3. Capacitance of a cylindrical capacitor is given by which of the following relation?
a) C = \(\frac{∈l}{ln⁡(\frac{R}{r})}\)
b) C = \(\frac{2πl}{ln⁡(\frac{R}{r})}\)
c) C = \(\frac{2π∈l}{ln⁡(\frac{R}{r})}\)
d) C = \(\frac{2π∈}{ln⁡(\frac{R}{r})}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: The capacitance of a cylindrical capacitor is given by the relation
C = \(\frac{2π∈l}{ln⁡(\frac{R}{r})}\)
where, l is the length of the cylinder
R is the inner radius of the external cylinder
r is the outer radius of the inner cylinder.

4. Capacitance can be varied in ________
a) 10 ways
b) 6 ways
c) 2 ways
d) 4 ways
View Answer

Answer: d
Explanation: Capacitance is varied in four ways. They are as follows:
Change of distance
Change in dielectric
Change in common plate area
Using quartz diaphragms.

5. Capacitive pressure transducer uses distance of separation for sensing the capacitance.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A capacitive pressure transducer is based on the principle of distance of separation between the plates of the capacitor. Capacitance of a parallel plate capacitor varies when the distance between the two parallel plates changes.
advertisement
advertisement

6. Capacitive transducer displays ________
a) linear behaviour
b) non-linear behaviour
c) exponential behaviour
d) tangential behaviour
View Answer

Answer: b
Explanation: A capacitive transducer displays non-linear behaviour. This is due to stray electric fields. Guard rings are required to eliminate the edge effects and the parasitic electric field effects.

7. Frequency response of capacitive transducers is ________
a) high
b) medium
c) low
d) zero
View Answer

Answer: c
Explanation: In a capacitive transducer, long leads and cables are used. Due to loading effect, frequency response is poor and the sensitivity reduces.

8. What is the relation between capacitance and output impedance?
a) proportional to square
b) constant
c) directly proportional
d) inversely proportional
View Answer

Answer: d
Explanation: When the capacitance is low in the range of pico-farads, output impedance tends to a high value. This leads to loading effect.

9. What is the relation between capacitance and input impedance?
a) directly proportional
b) constant
c) proportional to square
d) inversely proportional
View Answer

Answer: a
Explanation: Capacitive transducer has high input impedance. It also has a good frequency response. The loading effects are minimum.
advertisement

10. Composite capacitance consists of _________
a) one dielectric medium
b) more than one dielectric medium
c) five dielectric media
d) ten dielectric media
View Answer

Answer: b
Explanation: In a composite capacitance, there is more than one dielectric medium. The capacitance is given by
electrical-measurements-questions-answers-capacitive-transducer-q10
where, d1, d2 and d3 are the thicknesses
1, ∈2 and ∈3 are the permittivities of the three different media.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter