Electrical Measurements Questions and Answers – Schering Bridge

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Schering Bridge”.

1. Schering bridge is one of the most widely used AC bridges.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Schering bridge is an AC bridge used for the measurement of unknown capacitance, dielectric loss and power factor. It is one of the most commonly used AC bridges.
advertisement

2. Schering bridge is used for _________
a) low voltages only
b) low and high voltages
c) high voltages only
d) intermediate voltages only
View Answer

Answer: b
Explanation: Schering bridge is used for both low as well as high voltages. A particular bridge connection is used for low voltage. High voltages employ the use of a different type of Schering bridge.

3. Power factor of a Schering bridge is _________
a) p.f. = sin∅x = ZxRx
b) p.f. = cot∅x = RxZx
c) p.f. = cos∅x = RxZx
d) p.f. = tan∅x = RxZx
View Answer

Answer: c
Explanation: The power factor of the RC combination in a Schering bridge is given by the relation p.f. = cos∅x = RxZx .
where,
Rx is the series resistance
Zx is the series impedance comprising of Rx and Cx.

4. For phase angles close to 90°, the power factor of the bridge is _________
a) p.f. = ωRx
b) p.f. = ωCx
c) p.f. = Rx Cx
d) p.f. = ωRx Cx
View Answer

Answer: d
Explanation: When phase angle reaches 90°, reactance equals the impedance and the power factor of the bridge is calculated using the relation,
electrical-measurements-questions-answers-schering-bridge-q4

5. For a series RC circuit, what is δ?
a) voltage between series RC combination and C
b) voltage between series RC combination
c) voltage across C
d) voltage across R
View Answer

Answer: a
Explanation: In a series RC circuit, δ refers to the angle between the series combination of Rx, Cx and the voltage across the capacitance Cx. δ is also known as the loss angle.
advertisement
advertisement

6. What is the expression for the loss angle?
a) tan⁡ δ = ωR4
b) tan⁡ δ = ωR4 C4
c) tan⁡ δ = ωC4
d) tan⁡ δ = R4 C4
View Answer

Answer: b
Explanation: The expression for the loss angle can be computed as the ratio of the tangent of the voltage drop across resistance Rx to the voltage drop across the capacitance Cx.
electrical-measurements-questions-answers-schering-bridge-q6

7. Quality factor is given by which of the following expression?
a) Q = 1R
b) Q = R
c) Q = XR
d) Q = XR
View Answer

Answer: c
Explanation: The quality factor the Schering bridge circuit is defined as Q = XR.
where, X = 1wC is the capacitive impedance.

8. Dissipation factor is the reciprocal of quality factor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Dissipation factor for a circuit is defined as the reciprocal of the quality factor.
It is given by the expression Q = 1wCR. It basically provides information about the quality of a capacitor.

9. Commercial Schering bridge can be used for the measurement of capacitances from _____________
a) 10pF to 0.1nF
b) 100pF to 1μF
c) 50nF to 10mF
d) 25mF to 5F
View Answer

Answer: b
Explanation: Commercial Schering bridges are used for the measurement of capacitances in the range of a few pico farads to a few micro farads. Accuracy varies in the range of –2% to +2%.
advertisement

10. A Schering bridge can be used for the ______________
a) measuring voltages
b) measuring currents
c) testing capacitors
d) protecting the circuit from temperature rises
View Answer

Answer: c
Explanation: A Schering bridge can be used with both low voltage as well as high voltages. A Schering bridge is basically used for the measurement of small capacitances at low voltages with high precision.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter