Electrical Measurements Questions and Answers – Characteristics of Resistance Wire Strain Gauge

This set of Electrical Measurements MCQs focuses on “Characteristics of Resistance Wire Strain Gauge”.

1. Gauge factor in a strain gauge must be ________
a) high
b) low
c) medium
d) small
View Answer

Answer: a
Explanation: The gauge factor in a strain gauge must be high. A large value of gauge factor indicates a large change in the value of resistance for a particular strain.
advertisement

2. Strain gauges are used for _______
a) small scale measurements
b) dynamic measurements
c) static measurements
d) large scale measurements
View Answer

Answer: b
Explanation: Strain gauges are used for dynamic measurements. The frequency response must be better. The characteristics must be linear over the entire frequency range.

3. Resistance of the strain gauge must be _______
a) zero
b) small
c) large
d) medium
View Answer

Answer: c
Explanation: The resistance of a strain gauge must be large. Typical resistance values for a strain gauge are in the range of 120 ῼ, 350 ῼ, and 1000 ῼ.

4. Strain gauge has a _______
a) tangential
b) exponential
c) non-linear
d) linear
View Answer

Answer: d
Explanation: The strain gauge has a linear characteristic. Variation in resistance must be a linear function of the strain.

5. Strain gauge has a _______
a) low temperature coefficient of resistance
b) high temperature coefficient of resistance
c) zero temperature coefficient of resistance
d) infinite temperature coefficient of resistance
View Answer

Answer: a
Explanation: The strain gauge has a low temperature coefficient of resistance. Due to temperature variation, errors can be minimised in this way. In most of the strain gauges, temperature compensation is provided.
advertisement
advertisement

6. Semiconductor strain gauges are used for _______
a) low gauge factor values
b) high gauge factor values
c) zero gauge factor value
d) infinite gauge factor value
View Answer

Answer: b
Explanation: The semiconductor strain gauges are generally used when high values of gauge factors are required. The gauge factor for semiconductor gauges is 50 times higher than that for wire gauges.

7. Strain gauge works on the principle of _______
a) piezo-electric effect
b) barkhausen criterion
c) piezo- resistive effect
d) feedback element effect
View Answer

Answer: c
Explanation: A semiconductor strain gauge works on the principle of piezo-resistive effect. Piezo-resistive effect is the change in the value of the resistance due to a change in the resistivity of the semiconductor.

8. In metallic gauges resistance changes due to _______
a) temperature
b) current
c) voltage
d) dimension
View Answer

Answer: d
Explanation: The resistance varies in metallic gauges due to a change in the dimensions of the metallic gauge. Germanium and silicon are the materials used in metallic gauges.

9. Gauge factor for a semiconductor strain gauge is _______
a) 130 ± 10%
b) 30 ± 10%
c) 200 ± 10%
d) 10 ± 10%
View Answer

Answer: a
Explanation: The gauge factor for a typical semiconductor strain gauge is about 130 ± 10% for 350 ῼ. The gauge factor is measured at the room temperature. The gauge measures small strains from 0.1 to 500 microstrains.
advertisement

10. Hysteresis characteristics of a semiconductor strain gauge are poor.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The hysteresis characteristics for a semiconductor strain gauge are excellent. It is less than 0.05 %.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice MCQs on all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter