Electrical Measurements Questions and Answers – Time Base

«
»

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Time Base”.

1. Time domain oscilloscopes require ___________
a) sweep generator
b) oscillator
c) amplifier
d) rectifier
View Answer

Answer: a
Explanation: Time domain oscilloscopes need a sweep generator. The sweep generator must be a linear function of time for the x-axis display.
advertisement

2. What is time base generator?
a) time measuring device
b) generator
c) voltage generation device
d) current generation device
View Answer

Answer: b
Explanation: In a Cathode Ray Oscilloscope, a generator that produces a waveform required for the movement of the visible spot horizontally is known as the time base generator.

3. Linear sweep moves spot __________
a) top to bottom
b) right to left
c) left to right
d) bottom to top
View Answer

Answer: c
Explanation: In a Cathode Ray Oscilloscope, a linear sweep is used to move the visible spot from left to right direction. The movement of the spot from right to left direction is not visible.

4. Time base generator controls __________
a) intensity of light
b) current direction
c) voltage magnitude
d) spot movement
View Answer

Answer: d
Explanation: In a Cathode Ray Oscilloscope, the time base generator controls the rate at which the visible spot moves across the screen. Using the front panel controls this rate can be modified.
advertisement

5. Time dependent waveforms need x-axis for calibration.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In a Cathode Ray Oscilloscope, the time dependent waveforms need x-axis for calibration. It is calibrated as the time axis.

6. Sweep generator works on the principle of __________
a) inductor
b) capacitor
c) resistor
d) diode
View Answer

Answer: b
Explanation: In a Cathode Ray Oscilloscope, the sweep generator basically works on the principle of a capacitor. It generates linear rise time voltages by making use of the charging characteristics of a capacitor.

7. Left to right visibility of the spot is ensured by __________
a) linear waveform
b) linear ramp waveform
c) sinusoidal waveform
d) unit step waveform
View Answer

Answer: c
Explanation: In the time base generator, a linearly increasing ramp waveform that decreases to zero within a very short time span is used to make sure that the spot is only visible from left to right direction.
advertisement

8. Time base generator circuit resembles a __________
a) regulator
b) rectifier
c) amplifier
d) oscillator
View Answer

Answer: d
Explanation: The time base generator circuit is basically a relaxation oscillator. It generates a saw tooth waveform. A bootstrap technique allows linearity but is very expensive.

9. Sweep generator is a time base generator.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In a Cathode Ray Oscilloscope the sweep base generator produces the movement of the spot on the screen. It acts as the time base for the waveforms and as a result it is known as a time base generator.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn