Electrical Measurements Questions and Answers – Introduction to AC Bridges

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Introduction to AC Bridges”.

1. In the simplest form, an AC bridge consists of ____________
a) arms, source and a detector
b) arms and source
c) source and detector
d) arms and detector
View Answer

Answer: a
Explanation: In its simplest form, an AC bridge consists of four arms, a source for excitation and a null detector. The source is connected across a pair of arms while the detector is connected to the pair of opposite arms.
advertisement

2. Source is ________
a) dc supply
b) ac supply
c) mixed mode supply
d) high voltage supply
View Answer

Answer: b
Explanation: For an AC bridge we require an AC supply as the source of voltage. It supplies AC voltage at the required frequency.

3. At high frequency, source consists of ________
a) amplifiers
b) regulators
c) oscillators
d) op amps
View Answer

Answer: c
Explanation: Op amps are basically differential amplifiers. Amplifiers are used in analog circuits for increasing the strength of the signal. Electronic oscillators form sources at high frequencies.

4. Commonly used balance detectors for AC bridges are headphones, tuned amplifiers and vibration galvanometers.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Headphones, tuned amplifier circuits and vibration galvanometers are used for detecting the balance condition in AC bridges.
advertisement
advertisement

5. What is the frequency range for a headphone as a detector?
a) 20 Hz to 20 kHz
b) 10 kHz to 1 MHz
c) 10 MHz to 1 GHz
d) 250 Hz to 4 kHz
View Answer

Answer: d
Explanation: Headphones can be used as detectors in AC bridges in the low audio frequency range. Low audio frequency range varies from 250 Hz to 4 KHz.

6. For single frequency value, the most sensitive detector is ________
a) tuned detector
b) vibration galvanometer
c) headphone
d) oscillator
View Answer

Answer: a
Explanation: Vibration galvanometer is used for detecting the balance condition. Oscillator is used as a source of supply voltage. Tuned detector is the most sensitive detector for a single frequency value.

7. Tuned detectors are used in the frequency range of ________
a) 1 Hz to 100 Hz
b) 10 Hz to 100 Hz
c) 1 kHz to 100 kHz
d) 1 MHz to 100 MHz
View Answer

Answer: b
Explanation: Tuned amplifier circuits are used as detectors in the low frequency range. Low frequency range usually ranges from 10 Hz to 100 Hz in AC bridges.
advertisement

8. Vibration galvanometers are used for ________
a) very high frequency
b) very low frequency
c) low audio frequency
d) high audio frequency
View Answer

Answer: c
Explanation: Vibration galvanometers are used as detectors in AC bridges for low audio frequency. Low audio frequency ranges from 5 Hz to 1000 Hz.

9. AC bridge is an outcome of ________
a) Kelvin bridge
b) Megger
c) De Sauty bridge
d) Wheatstone bridge
View Answer

Answer: d
Explanation: Wheatstone bridge is the simplest form of bridge for the measurement of resistance and forms the basis for an AC bridge. Kelvin bridge is used for the measurement of low resistance and a megger is used for the measurement of high resistances.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter