Electrical Measurements Questions and Answers – PC based Data Acquisition System

This set of Electrical Measurements Multiple Choice Questions & Answers focuses on “PC based Data Acquisition System”.

1. What led to the development of PC based transducers?
a) low cost
b) medium cost
c) high cost
d) zero cost
View Answer

Answer: a
Explanation: Easy availability, low cost and large scale usage of Personal Computers have led to the development of interfaces between PC and the transducer outputs.
advertisement

2. ADD ON card is used for _______
a) to reduce noise
b) communication
c) to boost the magnitude
d) to measure voltage
View Answer

Answer: b
Explanation: PC based data acquisition system makes use of an ADD ON card for the purpose of communication and analysis of multiple measurement data.

3. PC based data acquisition system displays system parameters ____________
a) once in a while
b) intermittently
c) continuously
d) only at specific intervals
View Answer

Answer: c
Explanation: A PC based data acquisition system displays the parameters of a system in a continuous manner. As a result all the parameters are monitored instantaneously and conveniently.

4. What are MIMIC displays?
a) man-material interface
b) man-made interface
c) man-machine interface
d) man-machine interface
View Answer

Answer: d
Explanation: In a PC based data acquisition system, MIMIC displays are used for displaying the data measured at any part of a system on the screen. MIMIC stands for man-machine interface.
advertisement
advertisement

5. System parameters are distinguished by physical attributes.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In a PC based data acquisition system, physical attributes such as blink, underline, inverse video, etc are used to display the system parameters.

6. Personal computer does not contain additional hardware in a PC based data acquisition system.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a PC based data acquisition system, the personal computer consists of additional hardware for data analysis and data acquisition. These are integrated through the means of software.

7. Data analysis hardware is used for _______
a) making the process independent
b) slowing the process
c) fastening the process
d) making the process constant
View Answer

Answer: c
Explanation: In a PC based data acquisition system, data analysis software is used for the purpose of mainly fastening the computations and analysis in case of DSP applications.
advertisement

8. Input signal range in a PC based data acquisition system is _______
a) 0.10 mV to 1 V
b) 1 mV to 100 V
c) 5 mV to 5 V
d) 10 mV to 10 V
View Answer

Answer: d
Explanation: In a PC based data acquisition system, the input signal in the range of 10 mV to 10 V is amplified by means of a digital programmable gain amplifier to a particular level.

9. Amplified input signal is digitised through ________
a) A/D converters
b) D/A converters
c) Rectifiers
d) Sigma delta modulators
View Answer

Answer: a
Explanation: In a PC based data acquisition system, the amplified input signal is converted to digital form by making use of high speed A/D converters. These are interfaced to the PC bus.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter