Electrical Measurements Questions and Answers – Electronic Switch & Dual Beam Oscilloscope

This set of Electrical Measurements Interview Questions and Answers for Experienced people focuses on “Electronic Switch & Dual Beam Oscilloscope”.

1. Electronic switch is used in a dual trace oscilloscope.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: By using a single CRT gun, two signals can be displayed on the screen simultaneously by means of an electronic switch.
advertisement

2. Signals are applied to ___________
a) input
b) gain control stage
c) output
d) capacitor
View Answer

Answer: b
Explanation: In a dual trace oscilloscope, the signals are applied to the gain control as well as the gate control stage.

3. What adjusts the amplitudes of the signals A and B?
a) L1 and L2
b) C1 and C2
c) R1 and R2
d) Oscillator
View Answer

Answer: c
Explanation: In a dual trace oscilloscope, the resistances R1 and R2 are used for adjusting the magnitudes of the amplitudes of the signals A and B of the two channels A and B.

4. What is the role of a square wave generator?
a) generates square waves
b) generates triangular waves
c) generates saw-tooth signals
d) generates alternate inputs
View Answer

Answer: d
Explanation: A square wave generator in a dual trace oscilloscope provides alternate biasing signals to the switches Q3 and Q4.

5. How many switches work at a time?
a) 1
b) 3
c) 2
d) 5
View Answer

Answer: a
Explanation: In a dual trace oscilloscope, the square wave generator provides alternate bias signals to the switches Q3 and Q4. When Q3 is conducting, Q4 remains off while Q3 is off, Q4 conducts.
advertisement
advertisement

6. Square wave generator doesn’t reproduce the signals on the screen.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a dual trace oscilloscope, the square wave generator reproduces two signals on the screen. When the switching frequency of the square wave generator is higher than that of the individual signals, the bits of each signal are provided alternately to the vertical inputs.

7. A multitrace oscilloscope makes use of __________
a) three traces
b) two traces
c) many traces
d) one trace
View Answer

Answer: c
Explanation: In a multitrace oscilloscope, a signle electron beam is used. It makes use of several traces by switching the Y deflection plates from one input signal to the other.

8. A dual beam oscilloscope has __________
a) 2 beams
b) 4 beams
c) 6 beams
d) 8 beams
View Answer

Answer: a
Explanation: In a dual beam oscilloscope, the beams are deflected horizontally by means of a common set of plates. Each electron beam has its own set of vertical deflection plates.

9. Two voltages can be studied simultaneously by making use of __________
a) single electron gun
b) two electron guns
c) four electron guns
d) six electron guns
View Answer

Answer: b
Explanation: On the Cathode Ray Oscilloscope, two voltages can be studied simultaneously by means of two electron guns generating two separate beams through a special cathode ray tube.
advertisement

10. A dual beam oscilloscope has __________
a) 8 vertical deflection plates
b) 6 vertical deflection plates
c) 2 vertical deflection plates
d) 4 vertical deflection plates
View Answer

Answer: c
Explanation: In a dual beam oscilloscope, there are two vertical deflection plates and two separate channels. Each channel consists of a preamplifier and an attenuator stage.

11. Sweep generator is triggered by __________
a) oscillator
b) flip-flop
c) transformer
d) channel A or B
View Answer

Answer: d
Explanation: In a dual beam oscilloscope, the sweep generator is triggered internally by means of either the channel A signal or the channel B signal.

12. A sweep generator can be triggered by an external switch as well.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In a dual beam oscilloscope, the sweep generator can be triggered by means of an external switch or a line frequency signal. This is done through means of a trigger selector switch.

13. A dual beam oscilloscope has same sweep rates for different channels.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a dual beam oscilloscope, the sweep rates are different for different channels. As a result the size and weight of the oscilloscope is increased. A dual beam oscilloscope has a separate time-base for different channels.
advertisement

14. In a multi-beam oscilloscope __________
a) single beam is produced
b) three beams are produced
c) many beams are produced
d) two beams are produced
View Answer

Answer: c
Explanation: In a multi-beam oscilloscope, several beams are produced from a single tube. Each system is made up of a separate set of vertical deflection plates and a common time base system.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements for Interviews, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter