Electrical Measurements Questions and Answers – Sensitivity of Wheatstone Bridge

«
»

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Sensitivity of Wheatstone Bridge”.

1. When the bridge is balanced, what is the current flowing through the galvanometer?
a) 0
b) depends on the ratio arms R1 and R2
c) varies by a factor of 2
d) depends on the type of null detector used
View Answer

Answer: a
Explanation: Under bridge balance condition, no current flows through the galvanometer. Current flow is independent of the values of ratio arms R1 and R2.
advertisement

2. Amount of deflection of the galvanometer depends on _________
a) resistance of the ratio arms
b) sensitivity
c) current flowing through the bridge
d) emf across the circuit
View Answer

Answer: b
Explanation: The amount of deflection of the galvanometer depends upon its sensitivity. Resistance of the ratio arms does not affect the amount of deflection of the galvanometer.

3. Sensitivity is defined as _________
a) amount of voltage per unit current
b) amount of power per unit voltage
c) amount of resistance per unit voltage
d) amount of deflection per unit current
View Answer

Answer: d
Explanation: Sensitivity is expressed as
Sensitivity is defined as amount of deflection per unit current in given formula diagram
Thus sensitivity is defined as the amount of deflection per unit current.
Note: Join free Sanfoundry classes at Telegram or Youtube
advertisement
advertisement

4. Sensitivity is expressed in _________
a) cm/A
b) m/mA
c) mm/µA
d) inch/nA
View Answer

Answer: c
Explanation:
Sensitivity is defined as amount of deflection per unit current in given formula diagram
where, deflection is in mm and current is in µA.
So the unit of sensitivity is mm/ µA.

5. What is the relation between the sensitivity and deflection for a galvanometer?
a) directly proportional
b) inversely proportional
c) independant of each other
d) depends on the type of galvanometer used
View Answer

Answer: a
Explanation:
The armature current is minimum at UPF when compared to leading power factor
Thus we see that sensitivity is directly proportional to the deflection.
Take Electrical Measurements Mock Tests - Chapterwise!
Start the Test Now: Chapter 1, 2, 3, 4, 5, 6, 7, 8, 9, 10
advertisement

6. The voltage sensitivity of a galvanometer is given by _________
a) Sv = eθ
b) Sv = θe
c) Sv = 1e
d) Sv = 1θ
View Answer

Answer: b
Explanation:
The voltage sensitivity of a galvanometer is given by Sv = θ/e
Voltage sensitivity is defined as the amount of deflection per unit voltage and is given by the relation
Sv = θe.

7. Unit of voltage sensitivity is _________
a) volts per degrees
b) amps per ohms
c) degrees per volts
d) watts per amps
View Answer

Answer: c
Explanation:
The voltage sensitivity of a galvanometer is given by Sv = θ/e
So the unit of voltage sensitivity is degrees per volts as deflection is measured in degrees and voltage is in volts.
advertisement

8. Bridge sensitivity is defined as _________
a) \(S_B=\frac{\theta}{R}\)
b) \(S_B=\frac{\theta}{\Delta R}\)
c) \(S_B=\frac{1}{\frac{\Delta R}{R}}\)
d) \(S_B=\frac{\theta}{\frac{\Delta R}{R}}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: The bridge sensitivity is defined as the amount of deflection of the galvanometer per unit fractional change in the unknown resistance.
\(S_B=\frac{\theta}{\frac{\Delta R}{R}}\)
Here ∆R/R denotes the fractional change in the unknown resistance.

9. Maximum sensitivity occurs when?
a) R3R4 = 1
b) R2R4 = 1
c) R1R2 = 1
d) R3R2 = 1
View Answer

Answer: a
Explanation: Under a small unbalance condition, the bridge sensitivity equation becomes
For maximum bridge sensitivity, we get R3=R4 in given diagram
Here E is the emf of the circuit. For maximum bridge sensitivity, we get R3=R4.
advertisement

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement
advertisement
Subscribe to our Newsletters (Subject-wise). Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

Youtube | Telegram | LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter | Pinterest
Manish Bhojasia - Founder & CTO at Sanfoundry
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He lives in Bangalore, and focuses on development of Linux Kernel, SAN Technologies, Advanced C, Data Structures & Alogrithms. Stay connected with him at LinkedIn.

Subscribe to his free Masterclasses at Youtube & technical discussions at Telegram SanfoundryClasses.