Electrical Measurements Questions and Answers – Electronic Multimeter

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Electronic Multimeter”.

1. Electronic multimeter measures ________
a) voltage, current and resistance
b) voltage and current
c) current and power
d) energy and power
View Answer

Answer: a
Explanation: A.C. as well as D.C. voltage, current and resistance can be measured by making use of an electronic multimeter. It is also known as a voltage-ohm meter.
advertisement

2. Basic circuit of multimeter consists ________
a) of a.c. amplifier
b) of d.c. amplifier
c) operational amplifier
d) power amplifier
View Answer

Answer: b
Explanation: A.C. as well as D.C. voltage, current and resistance can be measured by making use of an electronic multimeter. The basic circuit of a multimeter is made up of d.c. amplifier circuit in the form of a balanced bridge.

3. Input signal magnitude is limited by ________
a) button
b) resistance
c) attenuator
d) voltage
View Answer

Answer: c
Explanation: A range switch is provided in an electronic multimeter in order to limit the input signal in terms of magnitude. We can adjust the input attenuator and limit the input signal in terms of magnitude.

4. Electronic multimeter consists of a rectifier.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: An electronic multimeter is used for the measurement of A.C. as well as D.C. voltage, current and resistance. It consists of a rectifier section that is used to convert the a.c. input signal to d.c. voltage.
advertisement
advertisement

5. Multimeter can be used as an ammeter by ________
a) connecting series resistances
b) making use of a transducer
c) making use of a transformer
d) connecting shunts
View Answer

Answer: d
Explanation: An electronic multimeter can be used as an ammeter by making use of shunt resistances across the meter. This is achieved by range selecting switch.

6. Multimeter can be used for D.C. voltage measurement by ________
a) connecting series resistances
b) connecting shunt resistances
c) connecting star delta resistances
d) using a switch
View Answer

Answer: a
Explanation: We can obtain a wide range of D.C. voltage from a multimeter by connecting various series resistances in the circuit through a range selection switch. By adjusting the value of the resistance we get the required D.C. voltage.

7. Multimeter can be used only for low resistance measurement.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A multimeter is used for the measurement of A.C. as well as D.C. voltage, current and resistance. By manipulating the scale with a multiplication factor of 100 and 10, 000 we can make use of a multimeter for measuring high resistances.
advertisement

8. What is the role of a rectifier in a multimeter?
a) bias purpose
b) thermal stability
c) rectification
d) inversion
View Answer

Answer: c
Explanation: When the multimeter is used for the measurement of A.C. voltages, rectifier section is used. It mainly performs the conversion of the input A.C. voltage into D.C. for the measurement of A.C. voltage.

9. What is the initial setting made in a multimeter before it is used for measuring resistance?
a) fine adjustment
b) instrument is open circuited
c) voltage is applied
d) zero adjustment
View Answer

Answer: d
Explanation: Initially the multimeter is short circuited and zero adjustment control is made. This is done till the meter reads zero resistance or in other words displays full scale current.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter