Electrical Measurements Questions and Answers – Basic Principle of Signal Display

This set of Basic Electrical Measurements Questions and Answers focuses on “Basic Principle of Signal Display”.

1. What provides a periodic voltage waveform?
a) sweep generator
b) voltmeter
c) oscillator
d) amplifier
View Answer

Answer: a
Explanation: Sweep generator provides a periodic voltage waveform in an oscilloscope. As the waveform resembles the teeth of a hacksaw it is known as a sawtooth waveform.
advertisement

2. Visible spot must be moved in _______
a) two directions
b) one direction
c) three directions
d) four directions
View Answer

Answer: b
Explanation: Sweep voltage must be brought to zero once it reaches its maximum value. The visible spot must be moved in a single direction only. Return sweep will trace back the signal in a reverse direction.

3. Spot is displayed only when _______
a) frequencies are different
b) frequencies are zero
c) frequencies are same
d) voltage is high
View Answer

Answer: c
Explanation: When the sweep frequency and the signal frequency are same or integral multiple of each other, visible spot is displayed on the screen of the cathode ray oscilloscope.

4. What is done to make the trace horizontal?
a) negative voltage is applied
b) positive voltage is applied
c) no voltage is applied
d) voltage is synchronised
View Answer

Answer: d
Explanation: The trace is made stationary by synchronising the sawtooth voltage with the magnitude of the signal that is applied to the vertical input.
advertisement
advertisement

5. A single cycle appears on the screen when _______
a) sweep and signal frequencies are equal
b) sweep and signal frequencies are not equal
c) sweep and signal frequencies are zero
d) sweep frequency is greater than signal frequency
View Answer

Answer: a
Explanation: Many cycles are present on the screen when the sweep frequency is lower than the signal frequency. Only a single cycle appears on the screen when the sweep and signal frequencies are equal.

6. Sinusoidal voltage is not observed on the screen.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Application of a sinusoidal voltage to the y terminal and the internally produced sawtooth voltage to the x terminal results in the shifting of the sawtooth voltage in terms of magnitude. Finally a sinusoidal waveform is observed on the screen.

7. What is the flyback period?
a) voltage is very high
b) current is very low
c) voltage is zero
d) current is very high
View Answer

Answer: c
Explanation: During the flyback period, voltage suddenly drops to zero from a certain value.
advertisement

8. During trace time, voltage is decreasing with time.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The electron beam moves linearly along the horizontal direction during the trace time. The voltage Vx increases linearly with respect to time Tr during the instant of the trace period.

9. Light produced in a screen is _______
a) disappears immediately
b) does not disappear at all
c) is not visible to the eye
d) disappears slowly
View Answer

Answer: d
Explanation: When the magnitude of the applied voltage reduces to zero, the light produced on the screen due to the bombardment of electrons does not disappear immediately and reduces in terms of intensity slowly.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice basic questions and answers on all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter