Electrical Measurements Questions and Answers – Advantages of Bridge Circuits

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Advantages of Bridge Circuits”.

1. What is the relation between the balance equation and the magnitude of input voltage?
a) directly proportional
b) independent
c) inversely proportional
d) depends on the null indicator
View Answer

Answer: b
Explanation: The input voltage does not appear in the expression for the balance equation. Thus balance equation is independent of the magnitude of input voltage.
advertisement

2. Accuracy of bridge circuit depends on _________
a) component values
b) null detector
c) voltage source
d) current source
View Answer

Answer: a
Explanation: The accuracy of the measurement of a bridge circuit depends on the values of the components used in it. Voltage source supplies dc bias to the circuit while the detector is used for balance condition.

3. What happens to the balance condition, if the source and detector are interchanged?
a) increases by a factor of 2
b) reduces to half
c) remains unchanged
d) independent of the type of source and detector
View Answer

Answer: c
Explanation: The balance condition is independent of the positions of the source and the detector. Source and detector can be connected across any two sets of opposite arms of the bridge.

4. The simplest type of bridge used for the measurement of medium resistances is known as _________
a) Kelvin
b) Schering
c) Anderson
d) Wheatstone
View Answer

Answer: d
Explanation: Wheatstone bridge is the simplest bridge that is used for the measurement of medium resistances. Kelvin bridge is used for the measurement of low resistance, whereas Schering bridge is used for the measurement of high voltages.
advertisement
advertisement

5. How is the measurement accuracy in a bridge circuit?
a) high
b) low
c) medium
d) inaccurate
View Answer

Answer: a
Explanation: The measurement is done by comparing the unknown value with a standard known value. Thus the measurement accuracy is high in a bridge circuit.

6. The bridge circuit can be used in _________
a) high voltage circuits
b) low power circuits
c) control circuits
d) digital integrated circuits
View Answer

Answer: c
Explanation: The bridge circuit is generally used in control applications. Control systems make use of bridge circuits for industrial applications.

7. Commonly used D.C. bridges are _________
a) Schering and Anderson
b) Maxwell inductance and capacitance
c) DeSauty and Wagner
d) Wheatstone and Kelvin
View Answer

Answer: d
Explanation: Wheatstone and Kelvin are the commonly used bridges for the measurement of resistance. Wagner’s and De Sauty’s bridges are used for shielding the circuit.
advertisement

8. In control applications, one arm of the bridge circuit contains a _________
a) capacitive element
b) resistive element
c) inductive element
d) impedance element
View Answer

Answer: b
Explanation: One of the arms of a bridge circuit in general consists of a resistive element. Control systems employ resistive elements for industrial applications.

9. What are the physical parameters that are to be controlled when a bridge is used in control applications?
a) area and volume
b) mass and weight
c) pressure and temperature
d) current and voltage
View Answer

Answer: c
Explanation: In control applications, when one of the arms of the bridge circuit consists of a resistance element, sensitive physical parameters such as pressure and temperature are to be controlled.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter