Electrical Measurements Questions and Answers – Advanced Miscellaneous Problems on Measurement of Resistance

This set of Electrical Measurements Question Paper focuses on “Advanced Miscellaneous Problems on Measurement of Resistance”.

1. Ra and Rd are the opposite arms of a Wheatstone bridge as are Rc and Rb. The source voltage is applied across Ra and Rc. Then when the bridge is balanced which one of the following is true?
a) Ra = Rc Rd/Rb
b) Ra = Rb Rc/Rd
c) Ra = Rb Rd/Rc
d) Ra = Rb + Rc + Rd
View Answer

Answer: b
Explanation: At balance condition, Potential at B = Potential at D
∴ VA – Ia Ra = VA – Ib Rb
Or, \( \frac{I_a}{I_b} = \frac{R_b}{R_a}\)
Similarly, \( \frac{I_a}{I_b} = \frac{R_d}{R_c}\)
∴ Ra = \( \frac{R_b R_c}{R_d}\).
advertisement

2. A setup is used to measure resistance R. The ammeter and voltmeter resistance are 0.01 Ω and 2000 Ω respectively. Their readings are 2 A and 180 V respectively, giving a measured resistance of 90 Ω. The percentage error in the measurement is?
a) 2.25 %
b) 2.35 %
c) 4.5 %
d) 4.71 %
View Answer

Answer: d
Explanation: Current through the voltmeter Iv = \(\frac{180}{2000}\)
Current through R, IR = 2 – 9/100 = 1.91 A
Since, 1.91 R = 180
∴ R = 94.24
∴ Percentage error = \(\frac{94.24-90}{90}\) × 100 = 4.71 %.

3. A 35 V DC supply is connected across a resistance in series with an unknown resistance R. a voltmeter having a resistance of 1.2 kΩ is connected across 600 Ω resistance and reads 5 V. The value of the known resistance is 600 Ω. The value of resistance R will be?
a) 120 Ω
b) 400 Ω
c) 1.8 kΩ
d) 2.4 kΩ
View Answer

Answer: d
Explanation: Voltage across R1, V1 = 35 – 5 = 30 V
Current in the circuit, I = \(\displaystyle\frac{5}{\frac{600 ×1200}{600+1200}} = \frac{5}{400}\) A
∴ R = \(\frac{30 × 400}{5}\) = 2.4 kΩ.

4. A DC ammeter is rated for 15 A, 250 V. The meter constant is 14.4 A-s/rev. The meter constant at rated voltage may be expressed as __________
a) 3750 rev/kW-h
b) 3600 rev/kW-h
c) 1000 rev/kW-h
d) 960 rev/kW-h
View Answer

Answer: c
Explanation: Meter constant is 14.1 A-s/rev
\(\frac{14.1}{3600}\) A-h/rev = \(\frac{14.4 × 250}{3600}\)
So, w = 1 W-h/rev
Hence, 1 rev/W-h = 1000 rev/kW-h.

5. A DC ammeter has a resistance of 0.1 Ω and its current range is 0-100 A. If the range is to be extended to 0-500 A, the meter requires which of the following shunt resistance?
a) 0.010 Ω
b) 0.011 Ω
c) 0.025 Ω
d) 1.0 Ω
View Answer

Answer: c
Explanation: Rsh = \( \frac{R_m}{m-1}\)
Where, m is the multiplication factor = 500/100 = 5
∴ Rsh = 0.1/4 = 0.025 Ω.
advertisement
advertisement

6. A 100 μA ammeter has an internal resistance of 100 Ω. The range is to be extended to 500 μA. The shunt required is of resistance __________
a) 20.0 Ω
b) 22.22 Ω
c) 25.0 Ω
d) 50.0 Ω
View Answer

Answer: c
Explanation: Ish Rsh = Im Rm
Ish = I – Im or, \(\frac{I}{I_m} – 1 = \frac{R_m}{R_{sh}}\)
Now, m = \(\frac{I}{I_m}\)
Or, m – 1 = \(\frac{R_m}{R_{sh}}\)
∴ Rsh = 25 Ω.

7. Resistance is measured by the voltmeter-ammeter method employing DC excitation and a voltmeter is connected directly across the unknown resistance. If the voltmeter and ammeter readings are subject to maximum possible errors of ±2.4 % and ±1% respectively, then the magnitude of the maximum possible percentage error in the value of resistance deduced from the measurement is?
a) 1.4 %
b) 1.7 %
c) 2.4 %
d) 3.4 %
View Answer

Answer: d
Explanation: Ammeter error ∆I = ± 1%
Voltmeter error ∆V = ± 2.4%
We know that \(\frac{∆R}{R} = \frac{∆V}{V} + \frac{∆I}{I}\)
∴ Maximum percentage error = 2.4% + 1% = 3.4%.

8. A galvanometer with a full-scale current of 10 mA has a resistance of 1000 Ω. The multiplying power of a 100 Ω shunt with this galvanometer is?
a) 110
b) 100
c) 11
d) 10
View Answer

Answer: c
Explanation: Multiplying factor = m = \(\frac{I}{I_1} \)
Now, \(\frac{I_1}{I_2} = \frac{100}{1000} \)
∴ \(\frac{I_1}{100} = \frac{I_2}{1000} = \frac{I}{1000} \)
∴ \(\frac{I}{I_1}\) = 11.

9. A slide wire potentiometer has 10 wires of 2 m each. With the help of a standard voltage source of 1.045 V, it is standardized by keeping the jockey at 104.5 cm. If the resistance of potentiometer wires is 2000 Ω, then the value of working current is?
a) 1 mA
b) 10 mA
c) 0.1 mA
d) 0.5 mA
View Answer

Answer: b
Explanation: Total length of the slide wire = 10 × 200
Total resistance of slide wire = 2000 Ω
∴ Resistance per cm = 1 Ω
Resistance of 104.5 cm = 104.5 Ω
So, the current = \(\frac{1.045}{104.5}\) = 10 mA.
advertisement

10. The simultaneous applications of signals x (t) and y (t) to the horizontal and vertical plates respectively, of an oscilloscope, produce a vertical figure of 8 displays. If P and Q are constants and x(t) = P sin (4t + 30), then y(t) is equal to _________
a) Q sin (4t -30)
b) Q sin (2t +15)
c) Q sin (8t +60)
d) Q sin (4t +30)
View Answer

Answer: b
Explanation: \(\frac{f_y}{f_x} = \frac{x-peak}{y-peak}\)
Here, x-peak = 1 and y-peak = 2
∴ y(t) = Q sin (2t + 15).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all questions papers on Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter