Electrical Measurements Questions and Answers – Oscilloscope

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Oscilloscope”.

1. CRO stands for __________
a) Cathode Ray Oscilloscope
b) Current Resistance Oscillator
c) Central Resistance Oscillator
d) Capacitance Resistance Oscilloscope
View Answer

Answer: a
Explanation: Cathode Ray Oscilloscope (C.R.O) is basically used for the measurement of the amplitude of periodic and non periodic signals as a function of time.
advertisement

2. C.R.O gives __________
a) actual representation
b) visual representation
c) approximate representation
d) incorrect representation
View Answer

Answer: b
Explanation: Cathode Ray Oscilloscope is used as universal laboratory equipment. It provides a visual representation of time varying signals. It is an important equipment in the development of electronic circuits.

3. Oscilloscope is __________
a) a ohmmeter
b) an ammeter
c) a voltmeter
d) a multimeter
View Answer

Answer: c
Explanation: Oscilloscope is basically a voltmeter. It employs the movement of an electronic gun assembly with respect to a fluorescent screen. The screen produces the movement of the visible spot.

4. Electron beam is deflected in __________
a) 1 direction
b) 4 directions
c) 3 directions
d) 2 directions
View Answer

Answer: d
Explanation: The electron beam in an oscilloscope can be deflected in two directions, namely the horizontal (x-direction) and the vertical (y-direction). Two dimensional displays are produced as a result.
advertisement
advertisement

5. CRO is a __________
a) fast x-y plotter
b) slow x-y plotter
c) medium x-y plotter
d) not a plotter
View Answer

Answer: a
Explanation: CRO is basically a fast x-y plotter. The x and y axes can be used to understand the variation in the magnitude of one voltage with respect to another voltage signal.

6. CRO can’t display microseconds time.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: CRO is a fast x-y plotter and displays periodic signals with time periods of the order of a few microseconds and even nanoseconds.

7. CRT is the heart of CRO.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: CRT stands for Cathode Ray Tube. It generates electron beam, accelerates and deflects the beam. It thus forms the heart of the CRO.
advertisement

8. Typically oscilloscope represents __________
a) current and time
b) resistance and time
c) voltage and time
d) power and time
View Answer

Answer: c
Explanation: In an oscilloscope typically the horizontal or x-axis represents the time while the vertical or y-axis represents the variation in the magnitude of the input signal.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter