Electrical Measurements Questions and Answers – Digital Storage Oscilloscope

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Digital Storage Oscilloscope”.

1. What is the main advantage of using a digital storage oscilloscope?
a) uses digital storage
b) uses analog storage
c) uses mixed mode storage
d) uses disc storage
View Answer

Answer: a
Explanation: The disadvantage of a analog storage oscilloscope is overcome in a digital storage oscilloscope. The unreliable storage method in a analog storage oscilloscope is overcome in a digital storage oscilloscope. The digital storage oscilloscope makes use of digital storage for the memory.
advertisement

2. The memory of a digital storage oscilloscope is limited.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a digital storage oscilloscope, the memory can store data as long as required without degradation. It makes use of complex signal processing techniques through high speed digital signal processing.

3. The waveform is stored in _________
a) compressed form
b) analog form
c) digital form
d) mixed form
View Answer

Answer: c
Explanation: The waveform to be studied is stored in digital form in the digital storage oscilloscope. It is digitized and stored in a digital memory.

4. Which oscilloscope is used in a digital storage oscilloscope?
a) multi trace
b) dual trace
c) modern
d) conventional
View Answer

Answer: d
Explanation: A digital storage oscilloscope makes use of a conventional cathode ray tube. As a result, the cost is reduced.
advertisement
advertisement

5. Power requirement is _________
a) low
b) high
c) medium
d) zero
View Answer

Answer: a
Explanation: In a digital storage oscilloscope, the power required by the memory is less. It can be supplied through the means of a small battery.

6. The stored image can be displayed _________
a) for a limited time
b) for infinite time
c) for zero time
d) for an intermediate time
View Answer

Answer: b
Explanation: In a digital storage oscilloscope, the stored image can be displayed for a long time as long as the power supply to the digital memory is kept intact without any kind of disruption.

7. The analog signal is digitized using _________
a) D/A converter
b) Oscillator
c) A/D converter
d) Rectifier
View Answer

Answer: c
Explanation: In a digital storage oscilloscope, the analog signal is digitized by making use of an analog to digital converter. After digitizing the waveform is loaded into a computer and can be analyzed.
advertisement

8. How is the data displayed?
a) through a screen
b) through a computer
c) through an FPGA
d) through a microprocessor
View Answer

Answer: d
Explanation: In a digital storage oscilloscope, the data is displayed by passing it through a microprocessor which processes the data and displays the waveform onto a screen.

9. A digital storage oscilloscope has _________
a) 3 modes
b) 2 modes
c) 4 modes
d) 5 modes
View Answer

Answer: a
Explanation: In a digital storage oscilloscope, there are three modes of operation. They are as follows:
• Store
• Roll
• Hold or Save.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter