Electrical Measurements Questions and Answers – Digital Voltmeters

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Digital Voltmeters”.

1. Digital voltmeters converts ________
a) analog to digital signal
b) digital to analog signal
c) current to voltage
d) resistance to voltage
View Answer

Answer: a
Explanation: In general digital voltmeters are known as DVM. They convert analog signals into digital voltage. They also display the voltage to be measured in the form of discrete numerals in place of pointer deflection.
advertisement

2. Digital voltmeters can be used to measure ________
a) voltage only
b) voltage, temperature, pressure, etc
c) voltage and current
d) voltage and resistance
View Answer

Answer: b
Explanation: Digital voltmeters are used for the measurement of A.C. as well as D.C. voltages and also to measure physical quantities such as temperature, pressure, stress etc. through the use of appropriate transducer and signal conditioning circuits.

3. A digital voltmeter reduces parallax error.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A digital voltmeter minimizes the errors due to human interference, interpolation mismatch and errors due to parallax. A digital display is used to show the output voltage on a front panel.

4. In a DVM, a transducer converts ________
a) input to a proportional current
b) input to a proportional power
c) input to a proportional voltage
d) input to a proportional resistance
View Answer

Answer: c
Explanation: In a digital voltmeter, a transducer is used. In general a transducer converts a physical quantity into an electrical signal. In a DVM the transducer converts the input signal into a proportional voltage.
advertisement
advertisement

5. In a DVM, a signal conditioning circuit is used ________
a) to bring current to a suitable limit
b) to bring resistance to a suitable limit
c) to bring resistance to s suitable limit
d) to bring voltage to a suitable limit
View Answer

Answer: d
Explanation: In a DVM, signal conditioning circuit is used. It converts the input signal into an voltage of suitable limit. This is done so that the voltmeter can read the magnitude of the signal correctly.

6. Input range of DVM is _________
a) 1 V to 1000 V
b) 0.1 V to 10 V
c) 0.01 V to 1 V
d) 0.001 V to 0.1 V
View Answer

Answer: a
Explanation: In a DVM, the input voltage range is given as 1 V to 1000 V. It includes automatic range selection and overload indication.

7. Output in digital form can’t be used directly.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The output obtained from a DVM can be used directly. It can be recorded and is also suitable for further processing.
advertisement

8. What is the effect of IC chips on DVM?
a) increase in cost
b) increase in power
c) reduction in cost
d) increase in size
View Answer

Answer: c
Explanation: Advancement in IC chips have ensured the reduction in the cost of the DVM’s. Size and power needs of DVM’s have been reduced by a huge margin.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter