Electrical Measurements Questions and Answers – Applications of Wheatstone Bridge

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Applications of Wheatstone Bridge”.

1. Wheatstone bridge is a __________
a) a.c. bridge
b) d.c. bridge
c) high voltage bridge
d) power dissipation bridge
View Answer

Answer: b
Explanation: The Wheatstone bridge is a d.c. bridge that is used for the measurement of medium resistance. Schering bridge is used for measurement of high voltages. AC bridges comprise of Anderson bridge, Maxwell Bridge, etc.
advertisement

2. Wheatstone bridge is used to measure resistance in the range of ________
a) 1Ω to a few megaohms
b) 10kΩ to a few megaohms
c) 100MΩ to a few gegaohms
d) 100Ω to a few teraohms
View Answer

Answer: a
Explanation: Wheatstone bridge is the simplest form of bridge circuit. It is basically used for the measurement of medium resistances in the range of 1Ω to a few megaohms.

3. Wheatstone bridge is used to measure the d.c. resistance of various types of wires for _________
a) determining their effective resistance
b) computing the power dissipation
c) quality control of wire
d) maintaining a source of constant e.m.f
View Answer

Answer: c
Explanation: Wheatstone bridge is used to measure the d.c. resistance of various types of wires for controlling the quality of the wires. Voltage source maintains a constant e.m.f in the bridge circuit.

4. Telephone companies make use of the Wheatstone bridge for _________
a) measuring the telephone resistance
b) computing the line strength
c) maintaining dialtone
d) locating the cable faults
View Answer

Answer: d
Explanation: Cable faults in telephones can be located by telephone companies by making use of a Wheatstone bridge. Telephonic resistances are determined using suitable techniques. Dialtone is maintained through optical fibre technology.
advertisement
advertisement

5. The types of faults in a telephone line are ________
a) line to line or line to ground
b) triple line to line or line to ground
c) open circuit and short circuit
d) symmetrical and unsymmetrical
View Answer

Answer: a
Explanation: In a telephone line, line to line and line to ground faults occur. Symmetrical, unsymmetrical, open circuit, short circuit, triple line to line and line to ground faults occur in power systems.

6. How can a Wheatstone bridge be used for the measurement of physical parameters?
a) in conjunction with a rectifier
b) along with an op amp
c) by connecting it to a thermistor
d) by making use of a transducer
View Answer

Answer: b
Explanation: A Wheatstone bridge can be used for the measurement of physical parameters such as temperature, strain, light, etc by making use of an operational amplifier. Rectifier circuits are used for the conversion of ac to dc.

7. By using the variations on a Wheatstone bridge we can _________
a) measure quantities such as voltage, current and power
b) measure high resistance values
c) measure quantities such as complex power
d) measure quantities such as capacitance, inductance and impedance
View Answer

Answer: d
Explanation: In its simplest form a Whetstone bridge consists of resistive arms. A Wheatstone bridge is used for the measurement of quantities such as capacitance, inductance and impedance by making use of the variations.
advertisement

8. One of the simplest applications of a Wheatstone bridge is ________
a) voltage measurement
b) current measurement
c) light measurement
d) power measurement
View Answer

Answer: c
Explanation: Wheatstone bridge consists of simple resistances in the ratio arms. One of the simplest applications of a Wheatstone bridge is the measurement of light by making use of a photo resistive device.

9. Thermal compensation can be provided in a Wheatstone bridge by ________
a) using more than one resistive sensor
b) making use of a heat sink
c) using cooling fans
d) immersing the circuit into a liquid
View Answer

Answer: a
Explanation: By making use of more than one resistive sensor within the four arms of a Wheatstone bridge we get a full bridge, half bridge or a quarter bridge setup with an automatic balancing effect.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter