Electrical Measurements Questions and Answers – Pressure Sensor

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Pressure Sensor”.

1. Pressure is the _________
a) force per unit area
b) mass per unit area
c) force per unit volume
d) mass per unit volume
View Answer

Answer: a
Explanation: Pressure at a point is defined as the force acting per unit area. It is measured at some given point over a surface.
advertisement

2. Pressure measurement devices make use of ________
a) non-elastic member
b) elastic member
c) bendable member
d) non-bendable member
View Answer

Answer: b
Explanation: Pressure sensors employ elastic member at the input stage to detect or sense the pressure variations. Elastic members are usually of various forms and convert the pressure into mechanical displacement.

3. Output of electrical transducer is ________
a) inversely proportional to displacement
b) proportional to square of displacement
c) proportional to displacement
d) constant
View Answer

Answer: c
Explanation: The output of an electrical transducer is proportional to displacement. Displacement is measured using electrical transducers.

4. In general how many pressure sensitive devices are there?
a) 6
b) 20
c) 10
d) 4
View Answer

Answer: d
Explanation: Usually there are four pressure sensitive devices. They are as follows:
• Diaphragms
• Capsule
• Bourdon tube
• Bellows.

5. Diaphragms in a pressure sensor are of ________
a) 2 types
b) 5 types
c) 10 types
d) 20 types
View Answer

Answer: a
Explanation: Generally in a pressure sensor we have four pressure sensitive devices. Diaphragm is a type of a pressure sensitive device. They are of two types:
• Flat type
• Corrugated type.
advertisement
advertisement

6. Temperature is the only consideration while selecting a diaphragm.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: While selecting a suitable diaphragm for sensing the pressure the following factors are considered important.
• Temperature range
• Shock and vibration
• Frequency response requirements.

7. Capsule type of pressure sensor consists of ________
a) 6 dissimilar diaphragms
b) 4 identical diaphragms
c) 2 identical diaphragms
d) 8 dissimilar diaphragms
View Answer

Answer: c
Explanation: Capsule is a type of a pressure sensor. It comprises of two identical annular corrugated metal diaphragms that are sealed together to form a shell like enclosure.

8. Bourdon tubes are ________
a) very highly sensitive to shock
b) not sensitive to shock
c) less sensitive to shock
d) more sensitive to shock
View Answer

Answer: d
Explanation: Bourdon tube is one type of pressure sensor. It is more sensitive to shock and vibrations as compared to diaphragms. Bourdon tube can be used for precision measurements of pressure up to 3 MN/m2.

9. Bellows have 5 to 20 convolutions.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Bellow is a type of pressure sensor. They have about 5 to 20 convolutions. The number of convolutions depends on the pressure range, displacement, and operating temperature.
advertisement

10. Sensitivity in a capsule is increased ________
a) through parallel connection of capsules
b) through series connection of capsules
c) through series and parallel connection of capsules
d) by not connecting them at all
View Answer

Answer: b
Explanation: Capsule is a type of pressure sensor. In a capsule, we can increase the sensitivity by connecting two or more capsules in series. The resultant displacement is equal to the number of capsules.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter