Electrical Measurements Questions and Answers – Successive Approximation Type DVM

This set of Electrical Measurements online quiz focuses on “Successive Approximation Type DVM”.

1. A successive approximation type DVM makes use _______
a) of a digital divider
b) of an analog divider
c) of an oscillator
d) of a transducer
View Answer

Answer: a
Explanation: Servo balancing type DVM makes use of a linear divider in a potentiometer. In the case of a successive approximation type DVM we make use of a digital divider. A digital divider is basically a digital to analog converter.
advertisement

2. Successive approximation type DVM is based on the principle of ______
a) acceleration of an object
b) weight of an object
c) velocity of an object
d) momentum of an object
View Answer

Answer: b
Explanation: A successive approximation type DVM works on the principle of measuring the weight of an object. It consists of an object on one of the sides of the balance and an appropriate weight on the other side of the balance. The weight of the object is determined by successively adding and removing weights from the balance.

3. Which compares the output in a successive approximation type DVM?
a) op amp
b) diode
c) comparator
d) rectifier
View Answer

Answer: c
Explanation: A comparator is used to compare the output of the digital to analog converter in a successive approximation type DVM. As a result the comparator provides high or low signals.

4. D/A converter generates the set pattern successively.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: If the output of the digital to analog converter becomes equal to the unknown voltage in terms of magnitude, the D/A converter generates the set pattern of voltages successively.
advertisement
advertisement

5. What is the role of logic control and sequencer in a successive approximation type DVM?
a) generate analog voltage
b) generate power
c) generate current through resistance
d) generate sequence code
View Answer

Answer: d
Explanation: A comparator is used in a successive approximation type DVM so as to compare the output of the D/A converter with the unknown voltage. Logic control and sequencer takes the input from the comparator and generates the sequence code.

6. Resolution of a successive approximation type DVM is given by which of the following relation?
a) R = 110n
b) R = 110
c) R =10n
d) R = 10
View Answer

Answer: a
Explanation: The resolution of a successive approximation type depends on the number of digits. It is given by the relation,
R = 110n
where, R is the resolution
n is the number of digits.

7. Sensitivity of a successive approximation type DVM is given by which of the following relation?
a) S = fsmin
b) S = fsmin × R
c) S = R
d) S = fsminR
View Answer

Answer: b
Explanation: In a successive approximation type DVM, the sensitivity is given by the relation
S = fsmin × R
where, S is the sensitivity
R is the resolution
fsmin is the full scale reading when the range is minimum.
advertisement

8. Speed of a successive approximation type DVM can be improved by making use of ______
a) electrical switches
b) mechanical devices
c) solid state devices
d) transformers
View Answer

Answer: c
Explanation: Solid state devices can be used in order to increase the speed of operation in a successive approximation type DVM. Electromechanical switches provide a low speed of operation.

9. Accuracy depends on external supply.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a successive approximation type DVM, the accuracy is dependent on the internal reference supply. It also depends on the accuracy of the digital to analog converter that is used in the circuit.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements for online Quizzes, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter