Electrical Measurements Questions and Answers – Shielding and Grounding of Bridges

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Shielding and Grounding of Bridges”.

1. In general bridges consist of __________
a) lumped inductances
b) lumped resistances
c) distributed capacitance
d) distributed impedance
View Answer

Answer: a
Explanation: AC bridges in general such as Maxwell, Anderson, Schering, etc consist of lumped components such as inductance.
advertisement

2. Stray capacitance exists between the components.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In general in AC bridges, stray capacitance exists between the components of the bridge with respect to the ground. These stray capacitances short the ratio arms and lead to errors in the measurement.

3. The magnitude of stray capacitances is fixed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Stray capacitances are uncertain in nature. Their magnitude depends on the adjustment of the bridge arms and the position of the operator.

4. Stray capacitance effects can be minimized by __________
a) making use of an inductance
b) connecting a resistance in series
c) shielding and grounding
d) using a galvanometer
View Answer

Answer: c
Explanation: The stray capacitance effects in an AC bridge can be eliminated by shielding and grounding. This method helps in making the stray capacitances constant in value. They can be compensated.
advertisement
advertisement

5. Most popular method of avoiding the stray capacitance effects is __________
a) by grounding
b) by using guard rings
c) by using galvanometer
d) by using Wagner device
View Answer

Answer: d
Explanation: A Wagner earthing device is used in general to eliminate the stray capacitance effects in AC bridges. The stray capacitance effects between the components in the ratio arms with respect to ground can be eliminated through this method.

6. Wagner device is a ____________
a) capacitance bridge
b) resistance bridge
c) inductance bridge
d) impedance bridge
View Answer

Answer: a
Explanation: A Wagner earth device is generally used for shielding and grounding purpose. It consists of capacitances in the ratio arms along with a series RC combination connected across the ends of the bridge forming a potential divider.

7. Which is the guarding arm?
a) parallel RC combination
b) series RC combination
c) resistance R
d) capacitance C
View Answer

Answer: b
Explanation: The series combination of R and C in a Wagner earth device forms a potential divider across the ratio arms. It is also known as the guard arm.
advertisement

8. Bridge is suitable for _________
a) coils with high Q values
b) coils with low Q values
c) coils with intermediate Q values
d) coils with very high Q values
View Answer

Answer: b
Explanation: The Maxwell inductance capacitance bridge is basically used for the measurement of quality factor (Q) of inductance coils with low Q values.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter