Electrical Measurements Questions and Answers – Inductive Transducer

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Inductive Transducer”.

1. Mutual inductance between two coils is given as _________
a) M = k\(\sqrt{L_1 L_2}\)
b) M = k\(\sqrt{L_1}\)
c) M = k\(\sqrt{L_2}\)
d) M = \(\sqrt{L_1 L_2}\)
View Answer

Answer: a
Explanation: The mutual inductance between two coils is given by the relation
M = k\(\sqrt{L_1 L_2}\)
where, k is the coefficient of coupling
M is the mutual inductance between the coils.
advertisement

2. Mutual inductance depends on _________
a) self-inductance
b) self-inductance and coefficient of coupling
c) coefficient of coupling
d) permittivity of air
View Answer

Answer: b
Explanation: The mutual inductance of a pair of coils depends on the self-inductance of the individual coils and on the coefficient of coupling.

3. Self-inductance of an inductor is given by ________
a) L = NS
b) L = 1S
c) L = N2S
d) L = N2
View Answer

Answer: c
Explanation: The self-inductance of an inductor is obtained by making use of the relation
L = N2S
where, N is the number of coil
S is the reluctance of the coil (A/Wb).

4. Reluctance of a coil is given by which of the following relation?
a) S = 1A
b) S = 1μ
c) S = aμA
d) S = 1μA
View Answer

Answer: d
Explanation: The reluctance of an inductance coil is given by the relation
S = 1μA
where, l is the length of the magnetic circuit (m)
a is the area of the magnetic circuit which encloses the flux (m2)
µ is the permeability of the core (H/m).

5. Self-inductance depends on ________
a) permeability
b) permittivity
c) plank’s constant
d) rydberg constant
View Answer

Answer: a
Explanation: The self-inductance of an inductor is obtained by making use of the relation
L = N2S
where, N is the number of coil
S is the reluctance of the coil (A/Wb)
As reluctance depends on the permeability, the self-inductance of a coil depends on the permeability.
advertisement
advertisement

6. What is the relation between the self-inductance and the reluctance of a coil?
a) directly proportional
b) inversely proportional
c) no relation
d) constant
View Answer

Answer: b
Explanation: The self-inductance of an inductor is obtained by making use of the relation
L = N2S
where, N is the number of coil
S is the reluctance of the coil (A/Wb)
We observe from the above equation that the self-inductance of a coil is inversely proportional to its reluctance.

7. Based on self-inductance of a coil, how many types of inductive transducers are available?
a) 5
b) 10
c) 4
d) 20
View Answer

Answer: c
Explanation: Based on the self-inductance of an inductive coil, there are four types of inductive transducers available. They are as follows:
i) Variable permeability inductive transducer
ii) Variable reluctance inductive transducer
iii) Eddy current inductive transducer
iv) Linear variable differential transducer.

8. In an eddy current transducer output depends on the variation in the eddy current.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: An eddy current transducer is a self-generating type of inductive transducer. In an eddy current transducer, output depends on the change in the value of the eddy current at the input.

9. An inductive transducer measures the variation in ________
a) reluctance
b) resistance
c) capacitance
d) self-inductance
View Answer

Answer: d
Explanation: Inductive transducer measures the variation in the self-inductance and mutual inductance of an inductive coil. Variation in the inductance is measured as a change in the displacement.
advertisement

10. Inductive transducer is used for the measurement of physical quantities.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: An inductive transducer is usually used for the measurement of physical quantities such as pressure, force, displacement, position, vibration, velocity, etc.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter