Electrical Measurements Questions and Answers – Strain Gauge Measurement Technique

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Strain Gauge Measurement Technique”.

1. Strain gauge measurement involves __________
a) Wheatstone bridge
b) Kelvin bridge
c) De Sauty’s bridge
d) Anderson bridge
View Answer

Answer: a
Explanation: Strain gauge makes use of the practical form of Wheatstone’s bridge to measure the strain developed by an element.
advertisement

2. Load cell is used for the measurement of _______
a) area
b) force
c) mass
d) length
View Answer

Answer: b
Explanation: The load cell is used in a semiconductor strain gauge for the measurement of force. Load cells measure the deformation that is produced by force or weight.

3. Strain is a _______
a) fractional change in volume
b) fractional change in area
c) fractional change in length
d) fractional change in height
View Answer

Answer: c
Explanation: Strain is defined as the fractional change in length of a body. A change in resistance of the element is reflected in the form of strain of the gauge as well as the element.

4. Semiconductor strain gauge uses _______
a) rectifier circuitry
b) power electronics circuitry
c) ordinary bridge circuit
d) bridge circuit with temperature compensation
View Answer

Answer: d
Explanation: The semiconductor strain gauge makes use of a Wheatstone practical bridge circuit along with temperature compensation. Output is made linear as the resistance characteristics with respect to strain are non-linear.

5. A semiconductor strain gauge consists of how many dummy gauges?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 10
View Answer

Answer: a
Explanation: The semiconductor strain gauge consists of two dummy gauges in the form of two arms of the Wheatstone bridge circuit. Dummy gauges are used for temperature compensation.
advertisement
advertisement

6. Metals in strain gauge construction have _______
a) non-linear temperature coefficient
b) linear temperature coefficient
c) tangential temperature coefficient
d) exponential temperature coefficient
View Answer

Answer: b
Explanation: The metals used in a strain gauge construction have a linear temperature coefficient. A change in the temperature affects the resistance and varies the value of strain.

7. A Wheatstone bridge has _______
a) low sensitivity
b) zero sensitivity
c) high sensitivity
d) infinite sensitivity
View Answer

Answer: c
Explanation: A Wheatstone bridge circuit has a high sensitivity for detecting very small variation in the values of resistance. We can connect the strain gauge in one of the arms of a Wheatstone bridge and measure the strain in terms of variation in resistance.

8. Load cells are calibrated such that _______
a) force varies inversely with resistance
b) force varies as the square of resistance
c) force remains constant with resistance
d) force varies directly with resistance
View Answer

Answer: d
Explanation: The load cells in a semiconductor strain gauge are calibrated in such a way that the force or weight varies directly as the resistance. The strain gauge is arranged in the form of a bridge.

9. Load cell is sensitive to minute strains.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: A load cell responds to very minute variation in the value of strain. It is sensitive to high values of the load.
advertisement

10. Mass of only about 20 kg can be measured by a load cell.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Using a load cell a mass or weight of the order of 20 kg to 20,000 kg can be measured. By making use of appropriate load cells we can measure forces as high as 5 MN.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter