Electrical Measurements Questions and Answers – Inductance Comparison Bridge

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Inductance Comparison Bridge”.

1. Inductance comparison bridge is used to compute _________
a) unknown inductance and resistance
b) unknown resistance
c) unknown inductance
d) unknown capacitance
View Answer

Answer: a
Explanation: By making use of an inductance comparison bridge, the values of unknown inductance and its internal resistance can be determined.
advertisement

2. Ratio arms of the bridge consists of _________
a) pure inductances
b) pure resistances
c) pure capacitances
d) inductance and capacitance
View Answer

Answer: b
Explanation: An inductance comparison bridge is basically used to compute the unknown resistance and inductance values. Ratio arms of an inductance bridge consists of pure resistances.

3. Value of unknown resistance is found by using which of the following relation?
a) Rx = \(\frac{R_1 R_3}{R_2}\)
b) Rx = \(\frac{R_2 R_1}{R_3}\)
c) Rx = \(\frac{R_2 R_3}{R_1}\)
d) Rx = \(\frac{R_2}{R_1}\)
View Answer

Answer: c
Explanation: The inductance comparison bridge mainly consists of pure resistances in its ratio arm. The value of unknown resistance is given by the relation Rx = \(\frac{R_2 R_3}{R_1}\).

4. The value of unknown inductance is found by using which of the following relation?
a) Lx = \(\frac{R_1 L_3}{R_2}\)
b) Lx = \(\frac{R_2}{R_1}\)
c) Lx = \(\frac{L_3}{R_1}\)
d) Lx = \(\frac{R_2 L_3}{R_1}\)
View Answer

Answer: d
Explanation: At balance condition in an inductance comparison bridge, the value of unknown inductance is found by using the relation Lx = \(\frac{R_2 L_3}{R_1}\).
advertisement
advertisement

5. Inductance control is obtained by _________
a) using R2
b) using R1
c) using R3
d) using Lx
View Answer

Answer: a
Explanation: In an inductance comparison bridge, the resistance R2 and R3 are variable. The value of resistance R2 is varied so as to control the inductance of the bridge.

6. Bridge depends on frequency.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In an inductance comparison bridge, the balance equation is independent of frequency. As a result the bridge balance condition remains unaffected by variation in the value of frequency.

7. Bridge can be used at audio frequency.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: An inductance comparison bridge can be used for measurement of unknown inductance at a wide range of audio frequencies in the order of a few Hz to KHz.
advertisement

8. Bridge is used for the measurement of _________
a) high Q factor
b) medium Q factor
c) low Q factor
d) very low Q factor
View Answer

Answer: b
Explanation: The inductance comparison bridge is used for the measurement of low Q factor values of the order of 1 to 10. It cannot be used for the measurement of Q factors below 1. As a result, the bridge is used for the measurement of medium Q factor values.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter