Electrical Measurements Questions and Answers – Objectives of Data Acquisition System

This set of Electrical Measurements test focuses on “Objectives of Data Acquisition System”.

1. What is a data acquisition system?
a) system used for data processing, conversion and transmission
b) accepts data as an input
c) removes noise
d) boosts the signal
View Answer

Answer: a
Explanation: A data acquisition system basically is used for the processing of data. It is also used for data conversion, data transmission and storage of data.
advertisement

2. A typical data acquisition system consists of __________
a) op amps
b) sensors
c) rectifiers
d) transistors
View Answer

Answer: b
Explanation: Data acquisition system consists of sensors. It also consists of suitable signal conditioners, data converters, data processors, data handlers, storage and display systems.

3. The data acquisition system implies input data collection __________
a) in mixed signal form
b) in analog form
c) in digital form
d) in the form of binary codes
View Answer

Answer: c
Explanation: In a data acquisition system, input data is collected in the form of digital signals. The digital signals are collected in a fast, economic, reliable and accurate manner.

4. Data measurement systems are __________
a) not flexible
b) rigid
c) less flexible
d) more flexible
View Answer

Answer: d
Explanation: The data acquisition system are more flexible and easily programmable nowadays as a result of development in the automation field.
advertisement
advertisement

5. Modern electronic instrumentation system is not complex.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: Inspite of significant development in the field of electronic instrumentation systems with the advent of op amps, data converters, multiplexers, microprocessors and microcontrollers, they are not complicated.

6. The data acquisition system can have any speed.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: A data acquisition system must acquire the required speed at the correct time. It must also use the data efficiently to detect the status of the plant.

7. A data acquisition system provides __________
a) partial communication
b) ineffective communication
c) effective communication
d) complete communication
View Answer

Answer: c
Explanation: The data acquisition system must be able to provide proper human communication to minimize the unit availability and maximize the unit output at a lower cost.
advertisement

8. Data acquisition system can be used in __________
a) 10 ways
b) 8 ways
c) 4 ways
d) 2 ways
View Answer

Answer: d
Explanation: A data acquisition system can be used to measure and record the signals in two ways. In the first method the signal can be directly measured from electrical quantities such as a.c., d.c. voltage or current. In the second case the signal originates from transducers such as pressure transducer, thermocouple, etc.

9. Data acquisition system is mainly classified into __________
a) 2 types
b) 4 types
c) 6 types
d) 8 types
View Answer

Answer: a
Explanation: A data acquisition system is basically classified into two main types. They are analog and digital. While the analog data system deals with signals having analog input signals the digital data system consists of input signals in digital form.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

advertisement

To practice all areas of Electrical Measurements for tests, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter