Electrical Measurements Questions and Answers – TTL Triggering

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “TTL Triggering”.

1. How many, time base generators are provided to a CRO?
a) 2
b) 4
c) 6
d) 8
View Answer

Answer: a
Explanation: A Cathode Ray Oscilloscope has two time base generators. A time base generator has various sweep modes based on the complexity of the second time base generator.
advertisement

2. TTL trigger mode is not used for any purpose.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: The TTL trigger mode in a Cathode Ray Oscilloscope is useful in the case of ringing effects. Ringing effects lead to the formation of unwanted oscillations due to switching transients.

3. CRO waveform is disturbed due to _____________
a) Capacitor banks
b) RTL triggering
c) TTL triggering
d) Voltage sources
View Answer

Answer: c
Explanation: In a Cathode Ray Oscilloscope, the waveform is affected as a result of TTL trigger mode. The lead inductance of the ground along with probe capacitance results in a resonance circuit.

4. Ringing effects can cause false triggering.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The TTL trigger mode in a Cathode Ray Oscilloscope is useful in the case of ringing effects. Ringing effects produce false triggering even though the trigger points may not be set.
advertisement
advertisement

5. How can false triggering be prevented?
a) using RTL logic
b) using TTL logic
c) using DTL logic
d) using flip flops
View Answer

Answer: b
Explanation: In a Cathode Ray Oscilloscope, TTL trigger circuit is used for setting the correct trigger points. The trigger circuit acts in the same way as the input of a TTL circuit.

6. What is the significance of the TTL trigger mode?
a) initiates interference
b) attenuates the signal
c) prevents interference
d) boosts the signal
View Answer

Answer: c
Explanation: In a Cathode Ray Oscilloscope, TTL trigger circuit prevents sweep signals that are below the trigger gap from getting triggered falsely.

7. TTL triggering gives a ____________
a) attenuated output
b) magnified output
c) unstable output
d) stable output
View Answer

Answer: d
Explanation: TTL triggering circuit in a Cathode Ray Oscilloscope gives rise to a stable display. There is no necessity to check the TTL levels on the screen. The logic levels are also checked to be correct.
advertisement

8. Switched sweep mode is also known as ____________
a) dual sweep mode
b) single sweep mode
c) quadruple sweep mode
d) triple sweep mode
View Answer

Answer: a
Explanation: A switches sweep mode is used for displaying two independent variable sweep modes in an alternative fashion. Initially, waveform is displayed with a slow sweep rate and then with a fast sweep rate.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter