Electrical Measurements Questions and Answers – Reduction of Errors in Potential Transformers

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Reduction of Errors in Potential Transformers”.

1. Winding resistance of a P.T. can be reduced by _________
a) using thick conductors
b) decreasing the length of the winding
c) shorting the primary and secondary windings
d) using thin conductors
View Answer

Answer: a
Explanation: In a potential transformer, the winding resistance is usually minimised by using thick conductors and by making use of small length for the turns.
advertisement

2. Leakage reactance is minimised by _________
a) using thin conductors
b) reducing leakage flux
c) increasing flux density
d) shorting the windings
View Answer

Answer: b
Explanation: By maintaining the primary and secondary windings together in a P.T. and also by reducing the leakage flux, we can minimise the leakage reactance.

3. High flux density is due to less turns.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: In a P.T., a high flux density in the core, gives rise to a less number of turns. This in turn results in a lower leakage reactance.

4. Ratio error in a P.T. depends on _________
a) secondary current
b) primary voltage
c) secondary current
d) turns ratio
View Answer

Answer: c
Explanation: In a P.T., the difference between actual ratio and turns ratio is given by the relation,
electrical-measurements-questions-answers-reduction-errors-potential-transformers-q4
where, R is the ratio error
n is the turns ratio
Is is the secondary winding current
Ie is the iron loss component
Im is the magnetising component
It is seen from the above equation that the ratio error in a P.T. depends on the secondary current, magnetising and iron loss components of current.
advertisement
advertisement

5. In a P.T. values of components of currents are negligible.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In a C.T. the various components of current such as magnetising current, iron loss component of current are almost comparable in magnitude with the value of the load current.

6. Ratio error can be minimised by _________
a) reducing the turns
b) reducing the current
c) increasing the voltage
d) using a good core material
View Answer

Answer: d
Explanation: By making use of a good quality core material, low value of flux density and following required precautions in the core assembly we can minimise the value of the ratio error.

7. Another method of eliminating the ratio error is _________
a) by reducing secondary turns
b) by increasing the primary turns
c) by increasing secondary turns
d) by reducing the primary turns
View Answer

Answer: a
Explanation: In a P.T., at no load, we get
electrical-measurements-questions-answers-reduction-errors-potential-transformers-q7
where, R is the ratio error
n is the turns ratio
Is is the secondary winding current
Ie is the iron loss component
Im is the magnetising component
From the above equation it is seen that to reduce the ratio error, actual ratio and nominal ratio must be made equal. This can be done by reducing the secondary turns.
advertisement

8. How is the voltage ratio dependent on the frequency?
a) they are independent of each other
b) they aid each other
c) they oppose each other
d) depends on the setup of the circuit
View Answer

Answer: c
Explanation: As the voltage ratio changes, the frequency also changes. It depends on the relative value of the core loss component Io as well as the leakage reactance. The effects due to the voltage ratio and the change in frequency oppose each other.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter