Electrical Measurements Questions and Answers – Resolution and Sensitivity

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Resolution and Sensitivity”.

1. Resolution of a DVM is given by ____________
a) R = 110n
b) R = 1
c) R = 10n
d) R = n10
View Answer

Answer: a
Explanation: The resolution of a DVM is,
R = 110n
where, n is the number of full digits
R is the resolution.
advertisement

2. What is the resolution for a 3 digit display?
a) 1 %
b) 0.1 %
c) 0.001 %
d) 10 %
View Answer

Answer: b
Explanation: The resolution of a DVM is,
R = 110n
Here, n is 3. Substituting n=3 in the equation for resolution we get,
R = 1103 = 10-3 = 0.001 = 0.1 %.

3. Sensitivity is largest change in input.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Sensitivity of any instrument is defined as the smallest hange in the input signal to which the output responds.

4. Sensitivity of a DVM is given by ______________
a) S = 1
b) S = (fs)min
c) S = (fs)min × R
d) S = R
View Answer

Answer: c
Explanation: Sensitivity of the DVM is obtained from the relation,
S = (fs)min × R
where, S is the sensitivity
R is the resolution
(fs)min is the full scale value on minimum range.
advertisement
advertisement

5. What is the resolution of a 3 digit display on 1 V range?
a) 1 V
b) 0.1 V
c) 0.01 V
d) 0.001 V
View Answer

Answer: d
Explanation: The resolution of a DVM is,
R = 110n
Here, n is 3. Substituting n=3 in the equation for resolution we get,
R = 1103 = 10-3 = 0.001
For 1 V range, the resolution is,
R1V = 1×0.001 = 0.001 V.

6. How is 11.87 V displayed on a 10 V range for a 4 digit display?
a) 11.870
b) 1.1870
c) 118.7
d) 0.1187
View Answer

Answer: a
Explanation: The resolution of a DVM is,
R = 110n
Here, n is 4. Substituting n=4 in the equation for resolution we get,
R = 1104 = 10-4 = 0.0001
Since there are 5 digit places in the resolution, 11.87 which already has four digits is represented as 11.870.

7. Consider a 3 digit display for a DVM with an accuracy of ± 0.5 % for a reading of ± 1 digit. Compute the error for 5 V reading on a 10 V range.
a) ± 10 V
b) ± 0.035 V
c) ± 0.05 V
d) ± 1 V
View Answer

Answer: b
Explanation: The resolution of a DVM is,
R = 110n
Here, n is 3. Substituting n=3 in the equation for resolution we get,
R = 1103 = 10-3 = 0.001
For 10 V range, the resolution is,
R10V = 10 × 0.001 = 0.01 V
Consider the reading of 5 V.
Error = ± 0.5 % of 5 = 0.5100 × 5 = ± 0.025 V
1 digit error = ± 0.01 V
Total error = ±(0.025 V+ 0.01 V)=± 0.035 V.
advertisement

8. Clock pulses are controlled ______
a) automatically
b) using microcontrollers
c) using valves
d) manually
View Answer

Answer: d
Explanation: A manual range hold command is used to control the clock pulses and the autoranging. This is done through a signal that exceeds the maximum range for up counts by reaching the most sensitive range (down counts).

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter