Electrical Measurements Questions and Answers – Potentiometric Resistance Transducers

«
»

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Potentiometric Resistance Transducers”.

1. Potentiometric resistance transducer measures __________
a) linear displacement
b) rectangular displacement
c) square displacement
d) triangular displacement
View Answer

Answer: a
Explanation: A Potentiometric resistance transducer measures linear displacement. It can also be used for measuring angular displacement.
advertisement

2. Resistance potentiometer consists of _________
a) capacitive element
b) resistive element
c) inductive element
d) no elements
View Answer

Answer: b
Explanation: A resistance potentiometer consists of a resistive element. It also has a sliding contact known as a wiper.

3. Resistance transducer has _________
a) medium efficiency
b) low efficiency
c) high efficiency
d) zero efficiency
View Answer

Answer: c
Explanation: A resistance transducer has a high electrical efficiency. It provides a sufficient amount of output for further control operations.

4. What is a helipot?
a) inductive element
b) helicopter
c) helipad
d) resistive element
View Answer

Answer: d
Explanation: A resistive transducer in the form of a helix is also known as a heliport. They are used for measuring linear as well as angular motion.

5. Resistance potentiometers convert mechanical displacement into _________
a) electrical signal
b) chemical signal
c) physical output
d) kinetic energy
View Answer

Answer: a
Explanation: Resistive transducers are used for transforming the mechanical displacement into electrical signal. Linear displacement is applied to the sliding contact which then converts the change in resistance into voltage or current.
advertisement

6. Strain gauge is a _________
a) inductive transducer
b) resistive transducer
c) capacitive transducer
d) mechanical transducer
View Answer

Answer: b
Explanation: A strain gauge is a resistive transducer. It works on the principle of mechanical displacement into a change in resistance.

7. Strain is defined as _________
a) change in height per unit height
b) change in weight per unit weight
c) change in length per unit length
d) change in diameter per unit diameter
View Answer

Answer: c
Explanation: Strain is defined as the ratio of two quantities as follows:
Strain = ∆ll
where,
l is the length
∆l is the change in length.

8. Stress is defined as _________
a) diameter per unit area
b) length per unit area
c) weight per unit area
d) force per unit area
View Answer

Answer: d
Explanation: Stress is defined as the ratio of two quantities as follows:
Stress = ForceArea
The unit of stress is N / m2.

9. Stress vs strain curve is always linear.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: Within the elastic limits, the curve of stress vs strain is linear. Strain measurements must be made on the free surface of any body. A strain gauge is usually used to measure the magnitude of strain.
advertisement

10. Sensitivity is the smallest value of measurable strain.
a) True
b) False
View Answer

Answer: a
Explanation: The smallest value of strain that can be measured is known as the sensitivity of the body. The type of strain gauge used dictates the maximum value of strain that can be measured.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn