Electrical Measurements Questions and Answers – Digital Data Acquisition System

This set of Electrical Measurements & Measuring Instruments Multiple Choice Questions & Answers (MCQs) focuses on “Digital Data Acquisition System”.

1. A/D converter is used for __________
a) converting analog to digital
b) converting digital to analog
c) converting digital to mixed signal mode
d) converting analog to mixed signal mode
View Answer

Answer: a
Explanation: In a digital data acquisition system, an A/D converter is used for the purpose of converting analog signals to digital.
advertisement

2. Output of A/D converter is _________
a) given to an analog display
b) given to a digital display
c) given to a CRO
d) given to a voltmeter
View Answer

Answer: b
Explanation: Output from the analog to digital converter is given to a digital display device or to a digital recorder for the purpose of displaying or recording.

3. What are auxiliary equipments?
a) equipment
b) guard rings
c) devices
d) voltage source
View Answer

Answer: c
Explanation: Auxiliary equipments are basically devices used for system programming functions and digital data processing applications.

4. What is the main function of auxiliary equipment?
a) unit step response
b) ramp response
c) non-linear response
d) linear response
View Answer

Answer: d
Explanation: The typical functions of auxiliary equipments include linearization and limit compression for the input signals. Individual instruments or a digital computer is used to perform these functions.
advertisement
advertisement

5. What is a digital recorder?
a) records digital data
b) records analog data
c) does not record data
d) records both analog and digital data
View Answer

Answer: a
Explanation: A digital recorder is used for the purpose of recording the digital data. Punched cards, magnetic tape recorders, type written pages, etc make use of digital recorders.

6. Data acquisition systems are not widely used.
a) True
b) False
View Answer

Answer: b
Explanation: In digital recorders, data acquisition systems are used widely in industries, space applications, medical and telephony.

7. For lower accuracies _________
a) digital acquisition system is used
b) both digital and analog acquisition systems are used
c) analog acquisition system is used
d) mechanical data acquisition system is used
View Answer

Answer: c
Explanation: When low values of accuracy is required, analog data acquisition system is used. This includes a wide frequency bandwidth as well.
advertisement

8. Digital acquisition systems are used when _________
a) bandwidth is high
b) bandwidth is medium
c) bandwidth is zero
d) bandwidth is low
View Answer

Answer: d
Explanation: When the bandwidth required is low, usually digital acquisition systems are made use of. For higher accuracy and lower per channel cost, digital data acquisition systems are used.

Sanfoundry Global Education & Learning Series – Electrical Measurements.

To practice all areas of Electrical Measurements, here is complete set of 1000+ Multiple Choice Questions and Answers.

advertisement

Participate in the Sanfoundry Certification contest to get free Certificate of Merit. Join our social networks below and stay updated with latest contests, videos, internships and jobs!

advertisement
advertisement
Manish Bhojasia, a technology veteran with 20+ years @ Cisco & Wipro, is Founder and CTO at Sanfoundry. He is Linux Kernel Developer & SAN Architect and is passionate about competency developments in these areas. He lives in Bangalore and delivers focused training sessions to IT professionals in Linux Kernel, Linux Debugging, Linux Device Drivers, Linux Networking, Linux Storage, Advanced C Programming, SAN Storage Technologies, SCSI Internals & Storage Protocols such as iSCSI & Fiber Channel. Stay connected with him @ LinkedIn | Instagram | Facebook | Twitter